Det kan bli ett spännande alkoholpolitiskt år

Så har vi då ett nytt år och i tidningar, radio och tv har vi mött hel rad årskrönikor om det gamla.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2016-01-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyhetsåret, sportåret, kulturåret, året i bilder och så vidare. Kanske finns det en del från det alkoholpolitiska året att minnas också.

I det längsta trodde jag att 2015 skulle bli året då den så diskuterade frågan om gårdsförsäljningen äntligen blev betryggande begravd långt ner i något arkiv. I december mötte jag dock en besviken Gabriel Romanus, före detta vd på Systemet och riksdagsman för det parti som numera betecknas (L). Han berättade att partiets landsmöte mot partistyrelsens vilja hade beslutat till förmån för gårdsförsäljning. Förstås trist för Gabriel, men jag blev inte särkilt oroad. Frid vare med gårdsförsäljningen.

Sverige fick kritik från FN-kontoret för mänskliga rättigheter för att de som brukar narkotika inte får tillräcklig hjälp att minska skadorna av sitt bruk. Kritiken möttes av en kärv kommentar av en annan Gabriel, nämligen folkhälsominister Gabriel Wikström.

– Det är ingen mänsklig rättighet att bruka narkotika, sade han men hänvisade också till ett förslag att underlätta för sprutbytesprogram.

Den ständiga frågan om näthandeln med alkohol kan ha kommit in i ett nytt skede under 2015. I november kom EU-domstolens utslag i frågan om Finland skulle få hindra en estländsk aktör att sälja alkohol över nätet till finländare. Domstolen gav Finland rätt att hindra detta med hänsyn till hälsa och liv. Den svenska regeringen har sagt att man avvaktat denna dom innan man eventuellt går vidare och stramar upp den svenska lagstiftningen. Att svenska konsumenter har rätt att handla alkohol över nätet från utlandet har visserligen också slagits fast i en EU-dom, men inte var det väl meningen att det skulle byggas små privata systembolag för näthandel? I ett framträdande inför Alkoholpolitiskt Forum i december lät folkhälsominister Gabriel Wikström förstå att han var beredd att gå till offensiven både i den här frågan och om alkoholreklamen. Det kan nog bli ett spännande nytt år.

2015 var också året när vi fick en isglass med en alkoholhalt på fem procent. Eftersom den ska ätas fryst är det ingen alkoholdryck enligt Folkhälsomyndigheten! Kan alltså säljas var som helst? Ta tag i detta bäste Gabriel, när du ändå är i lagstiftartagen. Helst innan det blir glassätartemperatur igen.

Jag lyssnade på en av alla årskrönikor från Sveriges Radio, den från programmet Kropp och Själ. Där tog man upp nya och allt tydligare hälsotrender. Det handlade om träning, hårdträning, nyttigare mat, rawfood och vad man kallade "nykterfestande". Det illustrerades med ett besök på en välbesökt nykter nattklubb där det var fullt drag. Jag har skrivit förut om hur ett nytt hälsomedvetande tycks gå hand i hand med fler nyktra miljöer och en lägre alkoholkonsumtion. Återstår att se om det håller i sig. Jag vet i alla fall att det på sina håll i norra Sörmland var ganska tomt på Systemets alkoholfria hyllor framåt jul och nyår.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).

Läs mer om