Detta, Cecilia, är inte en vanlig vara!

Den erkänt kloka – och i alla politiska läger respekterade – Cecilia Malmström (FP) får en tung post som ansvarig för handelsfrågor i den nya EU-kommissionen.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2014-09-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla, inte minst vi som vill se fler kvinnor på inflytelserika positioner, gläds åt det.

Hon skall nu förvalta EU:s grundtankar om fri rörlighet för handel med varor och tjänster inom unionen, men också få till stånd en klok handelspolitik mellan EU och resten av världen.

Fri handel är bra, men även frihandelsvänner måste inse att det finns varor som innebär såväl säkerhetsrisker som miljörisker och hälsorisker – och att det finns cyniska tillverkare och handlare som bara ser till kortsiktiga vinster. Därför kan inte alla varor omfattas av villkorslös frihandel.

Vi är många aktivister, forskare, läkare och politiker som menar att alkoholen är en sådan vara. För Sverige blev detta också en av knäckfrågorna när vi skulle med i EU, och vi fick ett viktigt undantag från frihandelsprincipen så att vi kunde behålla det statliga försäljningsmonopolet.

Blåögda och godtrogna, som vi svenskar sägs vara, förutsåg vi inte flera av de bakslag för den aktiva alkoholpolitiken som kom senare, som en följd av frihandelsreglerna. Vi fick överge undantaget för privat införsel från annat EU-land och tillåta kvoter som är så stora att det är ett skämt att påstå att det finns några kvoter. Det är i princip fritt fram att ta med sig hur mycket som helst, bara bilen orkar dra släpet.

Det nästa som hände var att vi måste tillåta alkoholreklam, också det med hänvisning till frihandeln. Det blev en jättestor förändring i svensk alkoholpolitik, även om vi tilläts göra begränsningar. Men vi får ändå leva med reklam för starksprit i svenska TV-kanaler som sänds från annat land.

För det tredje fick vi ett antal aktörer som utnyttjar näthandeln för att kringgå Systembolagets monopol. Ingen förutsåg näthandeln och behovet av att gardera med ett tydligt regelverk och lagstiftning. Förhoppningsvis kommer det snart en sådan.

Alkohol, tobak och droger kommer inom EU att hamna hos en annan kommissionär, som de folkhälsoproblem de är. Men alkoholen är också i högsta grad en handelspolitisk fråga – Inte minst i ett globalt perspektiv, där starka ekonomiska intressen nu försöker utnyttja varenda handelsavtal för att tvinga länder i Afrika och Asien till villkorslös import och marknadsföring

Därför väcker det ett visst hopp att få en handelskommissionär som kommer från den höga nord, där vi ändå väger folkhälsan mot de ekonomiska intressena. En kommissionär skall förvisso inte verka för det egna landet utan i hela unionens intresse, men visst har det betydelse vilken värdegrund man för med sig in i arbetet.

Så Cecilia, kom ihåg! Alkohol är inte vilken vara som helst!

Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.

Läs mer om