Men man behöver inte vara en problemfamilj för att det skall bli lite för mycket av snaps till sillen, öl till maten och vin till julklappsutdelningen.
Och var så säkra, barn ser när de vuxna blir annorlunda, och gillar det inte. Det ruckar den trygghet som hem och familj skall ge.
Sedan ett antal år tillbaka drivs inför julen en kampanj som kallas "Vit Jul". Den går ut på att den som firar jul med barn skall avstår från alkohol under de tre juldagarna. Det vill säga helt enkelt göra julen till den barnens högtid som den skall vara. Alltifrån att det föddes ett barn i ett stall långt där borta.
Det kan vara lätt att ha goda föresatser i julförberedelserna, men också lätt att halka in i gamla spår när väl julmaten står på bordet. "Vit Jul" erbjuder därför möjligheten att före helgen skriva på en förbindelse att inte dricka alkohol i juldagarna. Det blir liksom svårare att svika sig själv sedan.
I skrivandets stund, fem dagar före dopparedan, har över femton tusen gjort en sådan förbindelse på vitjul.se. Och det handlar om vanliga människor, inte nördar från nykterhetsrörelsen som ändå inte dricker på julen.
Vit Jul-kampanjen har också många ambassadörer från idrotts-, nöjes- och politikerkretsar. Börje Salming drog stora skaror i Söderhamn när han ställde upp och samlade namn på listorna.
– Jag gör det för barnens skull, och jag hoppas fler föräldrar gör likadant, sade han om att fira en nykter jul.
Charlotte Perelli är en annan ambassadör, och hon menar att inga barn skall behöva ha påverkade föräldrar kring jul, att vara nykter är en självklarhet.
Bland alla politiker som stöder kampanjen hittar jag Veronica Palm, riksdagsledamot (s) som säger:
– Alkohol har en förmåga att dra all uppmärksamhet, och på julen är det från barnen och deras glädje som den dras.
På "Vit Juls" hemsida finns en hel rad bidrag från vuxna som berättar om hur det varit att som barn fira jul med alkoholen. På senare år har det också blivit allt vanligare att öppet i böcker, filmer eller radio och TV osminkat beskriva sin uppväxt i ett hem där alkohol eller andra droger varit viktigare är barnen.
Det fanns en tid när man höll tyst om sådant, det ansåg höra till det egna livet, den egna familjen, det allra mest privata. Jag är övertygad om att denna nya öppenhet gör nytta och leder till eftertanke. Verkligheten berör alltid mer än fictionen.
Så vad jag nu önskar de kära läsarna är en stämningsfull vit jul, med eller utan snö, och en skopa eftertanke i dopparegrytan.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.