Bara en liten notis för mig, men en jul i stor sorg och förtvivlan för hennes släkt och vänkrets.
6 500 körkort återkallades 2013 på grund av rattfylleri, så det är också ett stort samhällsproblem som speglar sig i den lilla notisen. Med en berusad förare blir bilen ett mordvapen. Därför tar också lagstiftning och rättsvårdare frågan på stort allvar.
Men det går att göra mer. Det viktigaste är, som alltid, att förebygga. Stränga straff för den som ertappas är förstås viktigt, men det hjälper föga i efterhand för den där familjen i Småland, eller för andra.
Och visst händer det saker som borde kunna få ökad förebyggande effekt. Ny teknik har på olika sätt bidragit till minskade risker.
Alkolås på bilar har funnits bortåt tjugo år, och är ofta ett krav vid till exempel offentlig upphandling av skolskjutsar och annan kollektivtrafik. Det borde kommuner och andra myndigheter genomföra till hundra procent. Att installera alkolås på bilen kan också vara en del av påföljden vid trafikonykterhetsbrott.
I höst har MHF gjort ett försök med s.k. alkobommar vid färjeläget i Stockholms frihamn. Spriten är billig ombord, men ingen skall kunna köra i land onykter, är tanken.
På drygt två månader gjordes mer än 9 300 utandningsprov, och 74 rattfyllerister stoppades. Det kunde blivit fler om man inte ibland tvingats avbryta kontrollerna och fälla upp bommarna för att polisen inte hann med att ta hand om alla.
MHF vill nu att det installeras alkobommar i alla hamnar, och att polisen får resurser att åtgärda alla som "blåser rött". Men det bästa tycker jag är att kunskapen om bommarna sprider sig snabbt och bidrar till att det dricks mindre på färjorna från början.
En tredje teknik är en växande marknad för alkomätare, som gör det möjligt att kolla om man kan ge sig ut på vägarna efter att ha druckit. Till detta känner jag mig lite kluven. Mätarna signalerar att det är OK att kombinera alkohol och trafik – om bara du köper en sådan där manick.
Visst är det bra att folk kollar, men det har visat sig att många mätare är väldigt otillförlitliga. Grundregeln borde vara: Drick inte alls om du skall köra! Även dagen efter.
Ny teknik eller inte, det är ändå nödvändigt med nykterhetskontroller ute på våra vägar. I Luciaveckan gjorde polisen en extra satsning på det i hela vårt glöggdränkta land. Även en sådan aktion kan ha förebyggande inslag. NTF genomförde samma vecka en informationskampanj under mottot "Kör nykter från krogen" – därför att även normalt vettiga personer kan förlora omdömet när de druckit, speciellt på en krog där allmänna kommunikationer är dåliga eller obefintliga.
Ute på vägen erbjöd polisen de ertappade förarna samtal med beroendevården. Detta i vetskap om att minst hälften av de ertappade har grava alkoholproblem – och därför troligen kommer att köra onyktra igen. Många är mycket mer motiverade att acceptera en sådan hjälp i den akuta situationen.
En förebyggande insats så god som någon.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.