Kanske hör du till dem som just insett att baddräkten snart ska på. Eller hör du till dem som ständigt tänker på vad du äter för att inte rasa upp i vikt? Bantningsmetoderna varierar men det mesta bygger på att hålla koll på kalorier, points, kolhydrater, sockerhalt och så vidare.
En viktig kunskapskälla är innehållsförteckningen på det vi köper i mataffären. På pratiskt taget varenda produkt kan man i dag läsa fakta om bland annat kalorier, kolhydrater, socker och fetthalt. Det finns regler för att innehållet ska redovisas och det gäller för hela den gemensamma marknaden inom EU. Även om man kanske inte kan lita på varenda decimalkomma eller kalorital så ger det i alla fall en vink om näringsvärde med mera.
Det du handlar på Systemet har däremot inte samma märkning, trots att det också klassas som livsmedel. Jag tycker visserligen det är absurt att kalla alkohol för livsmedel, men för dagen kan vi lämna det därhän. I EU-lagen om livsmedelsinformation finns ett undantag för kravet på näringsdeklaration för alkoholprodukter över 1,5 procent. Därför saknas också märkning av bland annat kaloriinnehåll och annan näringsinformation på förpackningarna. I slutet av april antog Europaparlamentet en resolution där man krävde en ny strategi för EU:s alkoholpolitik. Där fanns bland annat krav på åtminstone en kalorimärkning av alkoholdryckerna.
Det är ett fullt rimligt krav men jag är inte säker på att alla skulle tycka att det är en trevlig läsning. Näst efter fett är alkohol det energitätaste vi har bland det vi stoppar i oss. I en krönika finns det inte utrymme för långa tabeller, men vem som helst kan kolla på nätet. Här kommer bara några exempel: en starköl motsvarar 11,6 sockerbitar och ett glas rött vin 6,8 sockerbitar. En bra tumregel är att ett glas öl eller vin innehåller omkring 100 kalorier. En stor stark innehåller ungefär 200 kalorier vilket motsvarar 12 små köttbullar eller en och en halv normalstor kanelbulle.
På nätet finns det också en hel del annat nyttigt att lära i saken. Som till exempel att alkohol ökar aptiten och att kroppen förbränner alkoholen först, resten får vänta eller kommer att lagras som fett. Dessutom påpekas det nästan självklara att det är lätt att tappa kontrollen över vad man äter när man druckit.
För övrigt stundar nu ett av dessa märkliga "måsten" alkoholsedernas kalender. I början av juni är det tydligen ett måste att stå på ett lastbilsflak och dricka alkohol när man tagit studenten. Redan det första är riskfyllt och blir än värre med det andra. En del kommuner har förbjudit alkohol på flaken, men polisen säger att det är svårt att övervaka. Han man klarat studenten och dessutom troligen uppnått myndighetsåldern borde man kunna begripa att det inte bara är illvilja när poliser och andra tycker att man ska vara nykter på flaket. Annars kan den stora dagen bli en sorglig historia.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).