Det är det förmodligen också. Alkoholreklamen ökar lavinartat. Ibland rinner bägaren över, om uttrycket tillåts, och inte bara jag reagerar. Till exempel Monica Dahlstöm-Lannes, välkänd för EK:s läsare som också varit krönikör på den här sidan. "Jag är visserligen inte nykterist, men jag när jag går igenom SvD så ser jag 7 helsidesannonser och 5 halvsidesannonser med vinflaskor i samma tidning", mejlade hon till mig förrförra fredagen. Med utropstecken efter. Och jag förstod genast att Monica, som engagerat sig hårt för utsatta barn, såg många tänkbara följder av det ökade vinflöde som annonsörerna hoppas på.
Ofta vill de som hör av sig att jag ska göra något åt alkoholreklamen också i denna tidning, trots att den är tämligen måttlig jämfört med de stora drakarna. Mitt råd är att man ska höra av sig direkt till tidningen, särkilt om man hotar med att säga upp prenumerationen. Men dagstidningarna har det tufft och är möjligen mer beroende av annonsintäkter än någon enstaka prenumeration. Lyckligtvis är det bara tillåtet att göra reklam för vin och öl. Tänk er att alla sorters starksprit också skulle ta utrymme i dagstidningarnas spalter. Säkert ännu mer tidningspapper, som du inte har bett om, att släpa till återvinningen.
Tidningarna är numera inte den enda reklammarknaden. Nätet och de sociala medierna når troligen ungdomar ännu bättre. Därför är det bra att Konsumentverket tycks hålla ett extra vakande öga på hur nätannonserna ser ut, framför allt att de inte vänder sig till ungdomar.
I tv får man inte göra alkoholreklam alls. Eller hur är det med den saken? Såg du kanske nyss en whiskyannons i rutan? Om man sänder från ett annat land, England till exempel, så behöver man nämligen inte bry sig om lagarna i mottagarlandet! Då kan man till och med sända spritreklam. Så SBS och Viasat, företagen bakom TV3, TV6, TV8, Kanal 5 och Kanal 9, har etablerat sig där för att kringgå svensk lagstiftning.
Konsumentverket och Myndigheten för radio och tv har vänt sig till den brittiska regleringsmyndigheten Ofcom och bett dem ingripa eftersom SBS och Viasat bara sänder till svensk publik. Men Ofcom tänker inte göra något åt detta.
Så nu funderar jag, i dessa tider när britterna rör upp himmel och jord och till och med hotar lämna handelsgemenskapen i EU för att de inte får bestämma mera om det som de tycker är nationella angelägenheter. Tycker de då att det är schysst att någon sitter på brittisk mark och sänder olaglig tv till ett annat EU-land?
Hörru Cameron, jag vet att du har mycket att tänka på, men vore det inte klädsamt om du tog en kvast och sopade framför egen dörr och såg till så att Storbritanninen, och era myndigheter, respekterar andra länders interna angelägenheter? Jag tycker definitivt folkhälsan är en sådan.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).