Vi var några vänner som diskuterade den dåliga sommaren, det är vi säkert inte ensamma om att ha gjort. Någon påpekade att vi i alla fall inte behövde bekymra oss för rötmånaden i år när allting är som ett stort kylskåp. Vi var lite osäkra om när den infaller så jag googlade och hittade detta: "Rötmånaden är ett gammalt begrepp för en månadslång period (ofta 23 juli till 23 augusti) där det var särskilt varmt och maten ofta blev dålig".
Ingen rötmånad i år alltså men det hindrade inte Carl B Hamilton, före detta riksdagsledamot (FP) och ledamot av Systembolagets styrelse, att försöka dra igång en rötmånadsdebatt. Han var visserligen ute två dagar före rötmånaden när han den 21 juli i DN föreslog att Systemet skulle hålla öppet på söndagar och kvällar. Jag har inte hittat någon bra definition på begreppet rötmånadsdebatt, men på nätet kan man hitta en lång rad exempel på meningsutbyten som genom åren fått detta epitet. Alla har det gemensamt att de anses lite stolliga eller onödiga.
Carl B Hamilton menar "att ge perfekt service till nyktra vuxna bör vara statens inställning till medborgare som handlar på Systembolaget" och om jag förstår honom rätt har vi detta försäljningsmonopol enbart i syfte att hindra tonåringar från att köpa alkohol. Det är visserligen viktigt men jag vill nog hävda att det finns ytterligare skäl. Det ska vara lite obekvämt att ta sig till en särskild butik. Det markerar för alla att alkohol inte är vilken vara som helst – och definitivt inte ett livsmedel för ICA- och Konsumhyllorna. Det ska inte gå att kuta iväg och fylla på när lördagsinköpet tar slut, den möjligheten förbehåller vi mjölken. Det är kanske irriterande för en del, men det betyder mycket för att hålla nere konsumtionen och därmed skadorna. Och det innebär kanske ett lite mindre helvete för de barnfamiljer som har missbrukande föräldrar. Stiftelsen Trygga Barnen skriver "bra att Systemet är stängt när vinet tar slut".
I gengäld erbjuder Systembolaget stort utbud och god service. 70 procent av svenska folket är nöjda med att ha detta monopol och stödet ökar för varje mätning. "Man ska inte laga det som inte är trasigt" säger professorn och alkoholläkaren Sven Andréasson och sågar förslaget liksom andra alkoholforskare gör. De vet nämligen att ökad tillgänglighet ovillkorligen skulle ge mera skador. Och apropå tillgänglighet, kan verkligen någon klaga på den efter att vi nyligen har hört om den enorma ökningen av utskänkningsställen sedan kravet på lagad varm mat i samband med alkoholservering togs bort?
Så reaktionen på Hamiltons förslag blev tämligen sval. Det kanske inte ens är värd att kallas debatt, men om jag har rätt i min definition av rötmånadsdebatt som stollig och onödig, så var det en sådan.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).