Vi var på en mottagning på en svensk ambassad ute i stora vida världen och hennes uppförande var varken professionellt eller diplomatiskt. Troligen hade hon varit på ett och annat cocktailparty för mycket i sina dagar och hade gryende, kanske inte bara gryende, problem med spriten. Då brukar det vara provocerande med en helnykterist.
Jag har fått många, men sällan så plumpa, bevis för att jag inte riktigt betraktas som normal. I tv kan den kände mat- och vinkonnässören stå och göra skillnad på folk som inte dricker jämfört med normala människor. Säkert inte illa menat utan bara ett utslag av den nya tidens tänk. Alkohol är numera normen också i sammanhang där den aldrig förekom för bara 20 år sedan. Och passar man inte in i normen är man inte normal, det hörs ju på orden.
Svenska akademins definition på norm är "mönster varefter man i sitt handlande rättar sig eller bör rätta sig; rättesnöre; måttstock för bedömande". Normer ändras över tid och det gäller sannerligen den så kallade alkoholnormen. Alkoholen har på ett par årtionden blivit en vardagsvara.
Att dryckesmönstret har gått från berusningsdrickande av sprit till alltmer öl och vindrickande kan ju verka positivt för folkhälsan, men det är inte alldeles okomplicerat. Magdalena Gregels, vd för Systembolaget har formulerat det så här: "alkoholen riskerar normaliseras i allt fler sociala sammanhang. På arbetsplatser i vissa branscher är det redan i dag nästan standard att man firar framgångar med alkohol. I stället för fredagsfika bjuder arbetsgivaren på afterwork med öl eller vin. På konferenser och resor förutsätts att en trevlig middag kompletteras med vin. Mingel, branschmässor, julfester – ja, listan kan göras lång."
Själv fick Magdalena Gergel vad hon kallar en ögonöppnare när det visade sig i en enkät som Sifo gjorde att var tredje svensk kvinna vid ett eller flera tillfällen fått frågan om hon är med barn när hon avböjt alkohol. Det visar tydligt hur stark alkoholnormen är, menar hon. Det kan kanske till och med göra att kvinnor inte vågar tacka nej för att de inte vill ha närgångna frågor. Det positiva med den enkäten är möjligen att den visar hur etablerad uppfattningen är att gravida kvinnor inte ska dricka. Så är det långt ifrån i alla länder.
Den absolut största förändringen i alkoholbruk står mina jämnåriga för, det vill säga äldre damer. Men det är värt en egen krönika. I dag nöjer jag mig med att söka tröst i att normer som sagt kan ändras över tid. Allt behöver ju inte vara till det sämre. Kanske innebär nya normer för hälsa, motion och nyttig mat att också inställningen till alkohol får hänga med på ett hörn. Det finns sådant som tyder på det.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).