Kanske man kunde satsa 1,4 miljarder på något vettigare

Nej, jag påverkas inte av reklam – har du hört det förut?

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2015-02-16 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig tidigare har det satsats så mycket! I fjol var det 1 376 miljoner, en fördubbling på fem år enligt färska siffror från Sifo. Gissa vem som satsar detta, och gissa på vad? Jo, alkoholföretagen på reklam – och då är ändå inte kostnaderna för sponsring och aktivteter i sociala media räknade. Ingen har väl missat att lägga märke till den ständigt ökande annonseringen i tidningar, tv och på internet. Den är dessutom ivrigt uppbackad i samma medier av provdrickande och förslag på drycker till varenda matrecept, gränsen till reklam är hårfin.

Alkoholindustrin vill inte medge att reklamen syftar till att öka drickandet, bara att den ska påverka vad vi dricker. Men andra hävdar att det påverka dryckesmönstren, bidrar till "normaliseringen" och därmed till ett ökat vardagsdrickande, vilket är en försåtlig förändring. Det är dessutom ställt bortom allt tvivel att reklamen påverkar ungas drickande.

När man ser både hel- och halvsidesannonser, ibland i särskilda bilagor, i de stora morgontidningarna och kan ana vad det kostar så förstås man att det är en industri som har gott om pengar. Man förstår också att det är en välkommen inkomstkälla för en tidningsbransch som inte är lika välmående. Jag får ofta synpunkter från läsare och prenumeranter som tycker det känns fel att betala för detta, men det är nog en from förhoppning att pressen skulle avstå från de sköna slantarna av etiska skäl.

Nu är det trots allt inte alldeles oreglerat. Man får inte göra reklam för spritdrycker, man får inte vända sig till ungdomar, man måste publicera varningstext, man får inte romantisera drickandet och så vidare. Från den 27 januari gäller nya skärpta regler hos Konsumentverket när det gäller marknadsföring på internet och i sociala medier. En stor knäckfråga återstår dock, om spritreklam är förbjuden i Sverige varför har vi den då i TV3, TV6, TV8, Kanal 5 och Kanal 9? Jo, den sänds från England och därför har den inte kunnat stoppas, trots att den uppenbart och enbart riktar sig till svenska konsumenter. Men nu har Konsumentverket och Myndigheten för radio och tv har sökt stöd hos EU-kommissionen för att kunna dra tv-bolagen inför svensk domstol.

Nej, jag påverkas inte av reklam – har du hört det förut? Du har säkert själv sagt det någon gång. Ingen vill tro att man är lättlurad, reklam är till för andra. Och eftersom alla andra är så lättlurade och eftersom alkohol trots allt är inte är så nyttigt så tycker också svenska folket att det är bra att vi har restriktioner för alkoholreklamen. Sifo har kollat det också. Åtta av tio, det vill säga 80 procent, tycker att det är bra med hårdare regler för alkoholreklamen är för annan reklam. Hela 44 procent tycker att vi gott kunde förbjuda den helt och hållet.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).

Läs mer om