I de flesta hem blir det förhoppningsvis precis så mysigt som alla hoppas, men vi vet redan nu att i alltför många hem kan det bli en besvikelse eller i värsta fall raka motsatsen till frid. Jag behöver inte ens skriva vem som är boven i dramat, alla vet och hur det skulle kunna undvikas.
Redan 1912 gav Svenska läkarsällskapet ut en rapport som hette "Alkoholen och samhället" där man bland annat skrev "Alkoholens förråande inflytande på andan inom hemmet och äktenskapet torde vara en av de viktigaste posterna på dess debetsida … dessa "små" intryck, som dagligen och omärkligen trycka sin stämpel på barnens mottagliga sinnen … solidaritetskänslan mellan familjemedlemmarna lider, förmågan att lämpa sig efter hvarandra för att vinna trefnad och lugn likaså, själfbehärskningen har dålig jordmån, sanningskärleken och öppenheten få vika; hårda ord, gräl, förhärdande och skamlösa uppträden". Etthundratre år senare skulle det mycket väl kunna vara en träffande beskrivning av vad som kommer att hända i många hem under julhelgen 2015.
Jag hämtar citatet ur en ny forskningsrapport med samma namn, "Alkoholen och samhället". Också nu är det Svenska Läkarsällskapet som står bakom, denna gång tillsammans med IOGT-NTO. En internationell forskargrupp på sex av världens främsta alkoholforskare, samlas varje år i Göteborg för att diskutera och skriva om ett förutbestämt tema. Denna gång handlar rapporten främst om alkoholens andrahandsskador.
När vi talar om alkoholskador så associerar vi nästan uteslutande till hur den som dricker påverkas. Och det är allvarligt nog, alkoholen ligger högt på listan över vad som orsakar sjukdom och död på denna jord. Lägg därtill andrahandskadorna som trafikolyckor och rattfylleri, sexuella övergrepp, våld i hemmet, barnmisshandel och vanvård, skadegörelse samt förlorad produktivitet så blir skadan mångdubbel. Enkätundersökningar visar också att 50 000 svenska hushåll har ekonomiska problem på grund av en familjemedlems alkoholkonsumtion. Så kom inte och säg att alkoholkonsumtion är den drickandes ensak som ingen politiker ska lägga sig i!
CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) delar ut ett årligt pris till bästa förebyggare. I år gick priset till Nina Gual som är polis och jobbar med förebyggande arbete kring alkohol och droger. Jag lånar några rader ur en debattartikel som hon skrev i Expressen dagen före Lucia och det får också bli min julhälsning till alla kära läsare.
"Så här års borde fokus ligga på att putsa julgranskulorna. Tiden borde användas till att vara med sina barn och vänner, för att skapa gemenskap och julstämning. I stället funderar många över vad de ska dricka för gott till glöggfesten och luciafirandet. Tänk om barnen fick vara med och påverka hur vi vuxna hanterar vårt drickande. Tänk om barnen fick önska sig en vit jul hemma?" (Nina Gual)
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).