I dag tar vi den för givet. För 20 år sedan var det få som visste vad den var. Jag talar om World Wide Web – w.w.w. Där satt man med korsordet och slog i jättelika uppslagsverk eller bläddrade i en katalog från Borås för att skicka efter kläder mot postförskott. Nu sköter vi allt via tangentbordet eller genom att dutta på en "padda" och det är verkligen world wide.
Min italienska svärson satt i Moskva och köpte tyska vinterdäck åt mig, vilka levererades tre dagar senare på min veranda I Mariefred. För att inte tala om de sociala nätverken som ger kontakter, vänner och information. Och detta är bara början, säger de som vet i min bekantskapskrets. En sanning tycks dock vara evig, varje medalj har en fram- och en baksida.
På baksidan hittar vi bland annat hotet mot folkhälsan i form av droger. Näthandeln med sprit hotar rubba hela alkoholpolitiken men i dag vill jag peka på tre andra bekymmer. Mest omtalat är knarket på nätet. Politiker, medicinare, socialarbetare, poliser och föräldrar delar oron för alla de narkotiska preparaten som i en aldrig sinande ström finns tillgängliga för vem som helst. Lagstiftningen har inte hunnit med i kapplöpningen. Nu föreslår i alla fall Folkhälsomyndigheten till regeringen att 28 nya substanser klassas som narkotika och ytterligare 30-40 är på gång.
– Vi börjar komma ifatt, det börjar bli ont om oreglerade cannabinoider för näthandlare att sälja på svenska marknaden, säger utredaren Anders Persson
Mindre uppmärksammat är handeln med "vanliga" mediciner som antibiotika, hostmediciner, potensmedel, värkmedicin och sömnmedel. Läkemedelsverket har låtit göra en Sifo-enkät som till exempel visar att 22 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa en receptbelagd värktablett på nätet utan läkarkontakt. Men än så länge tycks det stannat vid "tänka sig". Det är ett fåtal som verkligen gjort det. Det ska också sägas att det finns seriösa nätapotek och det finns numera en symbol för dem som är godkända, liksom en ny symbol för EU-godkända internetapotek. Håll utkik om du ska handla på nätet.
Ett tredje område där olaglig handel och bruk underlättas av nätet är anabola androgena steroider. Man får varken använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller föra in anabola steroider i landet, om inte en läkare har skrivit ut. Redan efter en snabb titt på vårdguidens hemsida blir det svårt att förstå varför någon är beredd att ens pröva. Biverkningarna är allvarliga och lägg därtill risk för aggressivitet. Ändå räknar man med att fem procent av dem som går på gym använder sådana preparat för att få större muskler snabbt.
Till slut lite kuriosa. Påsken är visserligen slut men jag såg att Carlsberg – av alla – gjort en enkät och ställt frågan: Skulle du kunna tänka dig att fira en alkoholfri påsk? Hela 81 procent svarade ja och bara 13 procent nej! Riv ut och spara till nästa påsk.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).