Mindre alkohol – mindre våld

Berusningsdrickande, starksprit och i viss mån öl har starka kopplingar till våld.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2015-01-26 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På skrivbordet hittar jag en liten utriven artikel ur EK/ST, kollar på nätet och ser att den är från december. Rubriken är något kryptisk, "Alkoholen en orsak till hög våldsplacering". Det framgår av artikel att både Eskilstuna och Flen har placerats högt på en lista över våldsbrott i Sverige och reportern har naturligtvis kontaktat polisen för att få en förklaring. Två dagar senare skrev polisområdeschefen i Katrineholm Peter Johansson insändare med anledning av artikeln. Flen hör nämligen till hans område. Både i artikeln och i insändaren menar han att det inte alltid hjälper att ropa på fler poliser och citerar ett talesätt från polisen "om inte spriten fanns så skulle vi nästan bli arbetslösa". Där har vi väl pudelns kärna. Ska man söka en enskild faktor som kan förknippas med våld så är det utan tvekan alkoholen.

Ungefär samtidigt med de här artiklarna i vår lokaltidning anordnade Systembolaget ett seminarium under rubriken "Alkohol och våld" i Läkarsällskapets lokaler i Stockholm där man presenterade en kunskapsöversikt i ämnet. Där bekräftas bilden – i mellan 50 och 80 procent av alla våldsbrott är alkoholen inblandad. Men det är en komplex bild, framför allt på individnivå, många våldsbrott begås utan alkohol och många kan dricka utan att bli aggressiva.

Dryckesmönster och dryckessorter tycks spela en stor roll. Berusningsdrickande, starksprit och i viss mån öl har starka kopplingar till våld. Alkoholdrickande i nöjeslivet ger högre våldsstatistik än drickande i hemmet. Det finns tydligen till och med ett begrepp för detta, "nöjesrelaterad misshandel". Det låter lika sorgligt som komiskt, tänker jag.

Ändrade alkoholvanor, som att ungdomar dricker mindre och att även vuxnas berusningsdrickande minskat, anses vara en viktig förklaring till att misshandelsbrottsligheten faktiskt minskat i landet. Men det finns mer att göra och en hel del görs. För dem som beviljar serveringstillstånd kan det vara bra att veta att krogarnas öppettider har ett tydligt samband med våld i offentlig miljö. En samverkan mellan polis, kommun och restaurangbransch under namnet Ansvarsfull Alkoholservering, för att ungdomar och märkbart berusade gäster inte ska serveras, har betytt minskad misshandel i berörda kommuner.

I en tidigare krönika beskrev jag den så kallade Kronobergsmodellen som angriper ungdomsfylleriet. Polisen har också framgångsrikt prövat strategier för att finnas på plats på särskilt utsatta platser och tidpunkter i krog- och nöjesliv.

Kanske är det, som polisområdeschefen säger, inte fler poliser som behövs, men det går uppenbarligen att spetsa strategierna. Fast till syvende och sist, ett minskat drickande och mindre berusning skulle göra den stora skillnaden. Och det är allas ansvar, inte polisens. I veckan hörde jag för övrigt självaste "polisprofessorn", Leif G W Persson, säga att om alkoholen vore en ny drog i dag så skulle den säkerligen förbjudas.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).

Läs mer om