Lagstiftaren hade inte haft fantasi nog att förutse en sådan produkt, vilket är fullt begripligt. Här finns alltså ett kryphål i lagen. Jag fick ovanligt stor respons på den krönikan. De flesta höll bara med om hur himla korkat det var att över huvud taget tillverka och sälja en sådan produkt – kryphål eller inte.
Men min krönika handlade om att vi måste få ny lagstiftning på plats innan det kommer fler sådana här produkter i matbutikerna. Vad sägs om djupfryst rosévin i ett glas? Jag krävde att folkhälsominister Gabriel Wikström skulle snabba på och täppa till kryphålet. Kanske läser den gode Gabriel mina krönikor? För jag ser till min glädje att regeringen nu beslutat göra ett eget snabbspår i lagstiftningsarbetet för "alkoholhaltiga preparat avsedda för förtäring" som det heter. Nåja, jag var ju inte den enda som krävde det. Och även om också snabbspår tar tid när det gäller lagstiftning så skrivs nog nu sista kapitlet i sagan om alkoglassen.
Samtidigt beslutade också regeringen att se över hur alkoholreklamen i digitala medier kan begränsas. Den når ju i oroande grad speciellt ungdomar.
Knappt hade jag hämtat mig över dessa glädjande, om än senkomna, bevis på handlingskraft förrän folkhälsoministern stod i tv igen och berättade att man nu tar itu med näthandeln av alkohol. Även om det är tillåtet för enskilda att handla över nätet så var det aldrig meningen, så som nu sker, att det skulle kunna byggas upp ett antal små privata "systembolag" som importerar, säljer och distribuerar via nätet. Systembolagets monopol är grundbulten i alkoholpolitiken och folkhälsoarbetet. Det måste värnas och har dessutom ett brett stöd i opinionen.
All klokskap kräver inte lagstiftning. I september meddelade Akademiska sjukhuset att man inför ett alkoholstopp en månad före operation inom ortopedi och handkirurgi. Det rökstopp som gäller före operation sedan 2009 har givit goda erfarenheter.
– Vi vill uppmärksamma patienterna på fördelarna med en paus i alkoholkonsumtionen, att man själv kan bidra till ett bättre operationsresultat precis som vid rökstopp, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef på ortopeden och initiativtagare till satsningen enligt pressmeddelandet.
Man pekar också på att alkohol belastar flera vitala organ i kroppen vilket bland annat ökar risken för infektioner, blödningar och komplikationer i hjärta och kärl. Det ger också negativa effekter på immunförsvaret och blodets koagulationsförmåga. En liknande satsning har tidigare gjorts vid Skåne universitetssjukhus i Malmö och på Lasarettet i Visby och här anar man att det nog kommer att sprida sig till ännu fler orter och sjukhus.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).