Släpp inte taget, kläm åt langarna

När detta skrives har det ännu inte varit Lucianatt.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2014-12-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När du läser på måndagen har vi facit. Blev det återigen den ungdomsfyllerihelg som denna ljusets och fridens högtid utvecklats till? I år ligger Luciadagen ur detta perspektiv på sämsta tänkbara dag i veckan, så risken är stor.

Eller kan man hoppas att det minskade drickandet bland tonåringar, som glädjande nog noterats de senaste åren, får genomslag också denna natt? Det förutsätter förstås också att föräldrar och andra "hjälpsamma" langare tar sitt ansvar.

Allra hjälpsammast är de som cyniskt profiterar på ungdomars omognad, de som öppnar privata små systembolag i garaget, garderoben eller bakluckan på bilen. Om dem berättade Scott Goodwin, polis från Växjö, på ett seminarium som Systembolaget arrangerat och där han presenterade den så kallade Kronobergsmodellen.

Den har prövats i flera polisdistrikt och utvärderats av Brottsförebyggande Rådet (Brå). Avsikten är att den skall spridas över landet, eftersom den varit framgångsrik, när det gäller både ungdomsfylleriet utomhus och att hitta den illegala försäljningen.

Metoden bygger på att systematiskt ta itu med underåriga ungdomar som påträffas med alkohol, slå ut den, kontakta föräldrarna och se till att de kommer och hämtar sin avkomma. Även föräldrarna till dem som är i sällskap med dem som har alkohol kontaktas. Det är förstås inte alltid så kul för den ertappade ungdomen, men det är minsann inte heller uppskattat av alla föräldrar.

De har inte alltid lust att komma, men det finns sätt att övertyga dem, lät Scott Goodwin förstå. Nog verkar det för mig som en effektiv metod att få föräldrarna att reflektera över sitt ansvar.

Den andra delen består i att inte "släppa taget" om ungdomarna förrän man fått reda på varifrån de fått spriten, ölet, vinet. På det viset har man, ofta mycket snabbt, hittat de illegala försäljarna – och det är inte bara smålangare från en baklucka. Vi fick se bilder på präktiga lager av smuggelsprit som verkligen förtjänade att kallas privata systembolag.

När man får Kronobergsmodellen beskriven i korta drag på ett seminarium verkar det så enkelt, och man undrar varför inte alla poliser gör så här överallt. Men alldeles enkelt är det förstås inte.

Varje situation är unik när man står där med en berusad fjortis, och det gäller att veta vad man kan, skall, får och bör göra. Det kväver att man avsätter resurser, och det kräver sina eldsjälar i yrkeskåren. Men det lönar sig.

Brås utvärdering pekar också på att det krävs planering, tid och resurser, men att ett sådant här systematiskt arbete minskar både ungdomars alkoholdrickande och våldsbrotten i offentlig miljö. Dessutom har färre ungdomar behövt vård för alkoholförgiftning.

För övrigt kan jag bara hoppas att alla kära läsare tog till sig den gångna veckans utmärkta artiklar på nyhetsplats i denna tidning om julen, barnen och alkoholen.

Önskar er och alla barn en god, vit jul!

Läs mer om