Tänk om det skulle vara så enkelt som att sätta upp en bom. Stopp, hit men inte längre, om du inte kan visa att du är ute i fredliga eller lagliga ärenden.
Ibland kan det faktiskt vara just så enkelt. I augusti 2013 invigdes den första alkobommen i Göteborgs hamn. Den som kör av färjan måste blåsa i ett alkotest för att få köra vidare ut på de svenska vägarna. Om föraren visar sig vara påverkad larmas polis, kustbevakning eller tull. Bommen kom till på initiativ av MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) och senare kom också en bom i Stockholms frihamn. MHF har gått före och visat på möjligheterna, men förhoppningen har hela tiden varit att staten skulle ta över.
MHF var därför nöjda när regeringen i april beslutade att ge Trafikverket i uppdrag att förbereda för alkobommar i tre till fem hamnar. Det kan rimligen bara ses som en god början. Det blir säkert fler. Nu har MHF också skaffat en mobil alkobom som borde kunna användas i alla möjliga sammanhang. Till exempel för att testa nykterheten på de arbetsplatser där sådan är extra viktigt, exempelvis åkerier, flygplatser, sjukhus, kärnkraftverk etc.
De gamla vanliga bommarna på två ben tycks också fungera. En oväntad effekt av den ökade gränskontroller vid Öresund är att man har hittat ett stort antal drog- och alkoholberusade bilförare. Gränspolisen kan ju, förutom kontroll av resehandlingar, också kolla fordon och förare.
– Det är i det närmaste häpnadsväckande att så många väljer att köra i påverkat tillstånd när det är väl känt att vi finns vid betalstationen, säger Michael Mattson vid gränspolisen.
Glädjande nog är det fler som tar initiativ för att slippa livsfarliga, berusade trafikanter. Restaurangkedjan Harrys har startat kampanjen "Vem kör?" och låtit kända profiler skjutsa hem gästerna.
– De flesta av våra restauranger ligger utanför storstäderna där man ofta är bilberoende, är vd:s förklaring.
Kändischaffis lär väl vara svårt att erbjuda i det långa loppet. Mera uthållig torde den andra delen av kampanjen kunna bli, nämligen att erbjuda bra alkoholfria alternativ, exempelvis en drink som heter Drivers Choise.
Detta behöver förstås inte begränsas till krogar som ligger offside och har bilburna gäster. Heder också åt O´Learys som nu utbildar personalen för att kunna göra restaurangkedjan till en narkotikafri zon.
Trafikonykterheten lär fördubblas under sommarmånaderna, mest bland lediga privatbilister, får man förmoda. Trots alla insatser är det nog den "sociala kontrollen" som är viktigast. Det vill säga att vi alla håller koll och säger stopp om någon är på väg att göra bilen till ett mordvapen.
Men det behöver inte vara en rattfylla om bilen framför kör lite sakta och vinglar lite. Det kan lika gärna vara en förare som sms:ar. Det har jag sett.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.