Man dricker sitt öl, vin och kanske en och annan snaps vid olika tillfällen – och tänker inte så mycket på det däremellan.
Sedan finns det vi som inte dricker alls, endera för att ha valt det som livsstil eller för att ha blivit beroende och behöva avstå för att kunna leva ett drägligt liv.
Och så förstås de som dricker för ofta, för mycket – men i det längsta också tror att deras förhållande till alkohol är okomplicerat.
Det är de förstnämnda jag tänkt prata om i denna krönika, de som anser sig leva i landet 'Lagom'. också när det gäller spriten. Det finns förstås olika uppfattningar om vad som är lagom, men några saker är nästan alla överens om.
Man skall inte dricka när man ger sig ut i trafiken. Gravida kvinnor skall inte dricka.
Och man skall vara nykter på jobbet.
Det brukar kallas punktnykterhet, för det är punkter eller tillfällen i livet när även Medelsvensson är 'nykterist'.
Det finns fler tänkbara, men inte lika självklara, punkter.
Vita veckor, alkoholfri idrottsmiljö eller andra miljöer med barn och ungdomar.
Vuxna som dricker och barn som far illa av det har varit mycket omdiskuterat på senare tid, och nykterhetsrörelsen har till exempel med åren fått ett ökat stöd för begreppet 'vit jul'. Det betyder att man åtar sig att inte dricka under de tre juldagarna om man firar jul med barn, ett bra exempel på punktnykterhet.
Trafiknykterheten till lands och till sjöss är den enda punkten som omfattas av lagstiftning. Annars är det enbart fråga om den enskildes attityder och ansvar mot sig själv och andra.
Alldeles nyligen har det kommit två forskarnyheter som pekar ut nya lämpliga punkter på Medelsvenssons lista över tillfällen i livet när man bör avstå från att dricka.
Den första har kommit från en forskare på Idrottshögskolan vid namn Mikael Mattsson, som undersökt sambandet mellan alkohol och träning. Det visar sig att alkoholen har stor inverkan på de hormoner som styr muskeltillväxten. Har man druckit alkohol dagen före träning minskar de med 25 procent. Flera dagars drickande kan ge en minskning av dessa hormoner med 75 procent.
Det är framför allt styrketräning som påverkas – men också i viss mån konditionsträning. Dessutom tar det längre tid att återhämta sig efter ett träningspass.
Den andra är en artikel i Läkartidningen, där två framstående läkare tar upp risken för alkoholrelaterade komplikationer i samband med operationer. Två standardglas per dag fördubblar risken för komplikationer, men det finns ingen nedre gräns.
Artikelförfattarna menar att man kan begära att patienter håller sig alkoholfria fyra till åtta veckor inför tidsplanerade operationer.
Det kan man verkligen kalla punktnykterhet – hur många planerade operationer gör man i genomsnitt under en livstid?
Och om nu samhället bekostar en operation så är det väl en rimlig motprestation från den det berör.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.