Påven har inte ändrat våra lagar

Plötsligt stod påven i plenisalen.

Gästkrönika av Marit Paulsen2014-12-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ganska exakt 20 år efter den svenska folkomröstningen om medlemskap i EU. Besöket i Europaparlamentet har väckt starka känslor hos många, men för oss som minns debatten inför folkomröstningen var det extra spännande att få höra vad han hade att säga. För det påstods av vissa på den tiden att påven skulle bestämma över den svenska familjepolitiken om vi gick med i EU.

Och nu stod han där. Lågmäld och lite framåtlutad mumlade han något om att man inte bör få mörda ofödda barn. Den katolska kyrkans uppfattning om abort är välkänd, men man kan krasst konstatera att snart 20 år av medlemskap i den Europeiska Unionen inte på något sätt har påverkat den svenska synen eller lagstiftningen på detta område, eller vår inställning till preventivmedel och skilsmässor. Inte heller blev EU-medlemskapet den kvinnofälla som många varnade för.

Den debatt som fördes inför folkomröstningen var stundtals helt hysterisk. Ingen kan väl glömma Hassan-gängets fantastiska busringning om de 10 000 tyska läderbögar som skulle invadera Sverige om vi röstade ja? Om vi gick med i EU skulle vi, enligt somliga, inte längre få ha bromsar på barncyklar och vi skulle tvingas laga tänderna med amalgam. Maten skulle dessutom bli farlig och vi skulle tvingas att skaffa kärnvapen.

Mytbildningen lever kvar. Ständigt kommer det upp nya påståenden om att EU hotar vår svenskhet, såsom att man vill förbjuda den svenska julmusten. Låt oss säga det en gång för alla: Det har aldrig varit aktuellt för EU att förbjuda vare sig julmust, surströmming, ostkakor, lakritspipor eller plastpåsar, oavsett vad tidningarna påstår. Det är inte alls förbjudet att sälja böjda gurkor eller små jordgubbar på EU:s inre marknad, och det finns inga EU-regler som bestämmer hur våra svenska lekplatser ska se ut.

Men visst är det tacksamt att ha någon att skylla på? Är det inte EU så är det, historiskt sett, de där katolikerna. Det påstods till och med inför folkomröstningen att katoliker per definition behandlar sina djur illa.

Med facit i hand kan man se att Sveriges medlemskap i EU inte blev det Ragnarök som många varnade för. Tvärtom har EU-medlemskapet stärkt Sverige, och Sverige har stärkt det europeiska samarbetet inte minst vad gäller öppenhet och insyn.

Och djuren då? Sakta men säkert kommer EU-lagarna smygande som ska få styrsel på djurhållningen och antibiotikaanvändningen även i andra medlemsländer. På samma sätt som jag lyckades "exportera" den svenska salmonellakontrollen för snart 15 år sedan.

EU är nu på väg in i en ny tid, eller snarare på väg att bli en ny variant av det gamla Europa. I snart 20 års tid har det svenska EU-medlemskapet inneburit en period av fred och samarbete, som kanske främst symboliseras av den historiska utvidgningen 2004 då de gamla kommunistiska diktaturerna i Öst- och Centraleuropa välkomnades in i familjen.

Det är väl värt att fira.

Marit Paulsen är Europaparlamentariker (FP).

Läs mer om