Den ljusnande framtid är vår

Det finns mycket att tjäna på att öppna ögonen för den kompetens som kanske inte har samma bakgrund som du, eller som inte ser ut som du gör.

Gästkrönika av Moa Berglöf2015-10-16 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inget var bättre förr och allt blir bättre i framtiden. Gör den övertygelsen mig till romantiker och idealist? Kanske.

Men samtidigt som vi förtvivlas över att världen brinner är det ett faktum att det finns åtskilliga skäl att också glädjas. Varje dag lyfts människor världen över från extrem fattigdom till drägliga liv. Nio av tio barn börjar i skolan. För tio år sedan fick bara vartannat barn i Afrika söder om Sahara börja skolan – i dag är siffran uppe i nästan 80 procent. Betydligt färre barn världen över dör innan fem års ålder, och skillnaderna i barnadödlighet mellan rika och fattiga hushåll har minskat i nästan alla regioner. Genom forskning och innovationer har vi fått fram vacciner och mediciner, tekniska framsteg och möjlighet till egen försörjning för miljoner och åter miljoner människor.

Det här är en djupt omvälvande utveckling som har, och kommer att ha, stor påverkan på hela vår värld – inte minst vad gäller människors möjlighet att röra sig över gränser. Medan fattigdom fjättrar människor till den egna byn, staden och landet, har allt fler nu möjlighet att söka sig till ännu ljusare framtidsutsikter. Lägg till dem som trots bättre ekonomiska förutsättningar kan behöva fly från krig och förtryck, en situation där framför allt många syrier just nu befinner sig.

På vilket sätt vi väljer att möta denna värld i rörelse avgör om också våra barns generation kan räkna med att gå en ljusare framtid till mötes. Det hävdar åtminstone den amerikanske ekonomen Michael Clemens. I valet mellan att bygga system som omfamnar denna nya värld och vänder den till ekonomisk fördel för oss alla, eller att bygga större flyktingläger och högre taggtrådsstängsel vid Europas gränser, är forskningen entydig i att vi borde välja det första, menar Clemens.

Vart vi i realiteten tar vägen är nu glädjande nog inte bara upp till politikerna, utan även till dig och mig. Flera studier visar att mångfald är särskilt viktigt för den grupp som ibland lite larvigt kallas millennials.

Födda i gränslandet mellan 1900-tal och 2000-tal har de vuxit upp mitt i globaliseringen, med allt vad den inneburit av flytande nationsgränser och möjligheter till digital interaktion. I en rapport från i våras av konsultföretaget McKinsey beskrivs hur företag och entreprenörer skulle kunna dra större ekonomisk fördel av denna alltmer gränslösa värld genom, just det, större mångfald.

Det finns helt enkelt mycket att tjäna på att öppna ögonen för den kompetens som kanske inte har samma bakgrund som du, eller som inte ser ut som du gör. De entreprenörer som ser och förstår att använda all den mångfald och kunskap som kommer till Sverige just nu kommer att ha en stor fördel gentemot de konkurrenter som missar tåget. Med rätt medarbetare kommer de att förstå sina kunder bättre och i förlängningen tjäna mer pengar. På köpet hjälper de till att göra framtiden ännu lite ljusare.

Moa Berglöf är samhällsdebattör och fristående krönikör. Tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.

Läs mer om