Stramare asylregler och fler krav på invandrare. Den borgerliga oppositionens statsministerkandidat, Venstreledaren Lars Lökke Rasmussen, vill i sin tur göra Danmark mindre attraktivt för flyktingar. Allt medan högerpopulistiska Dansk Folkeparti på sina affischer nöjer sig med att slå fast: Du vet vad vi står för.
Som svensk besökare i den danska valrörelsen är det lätt att få uppfattningen att dansk politik enbart handlar om invandring. Men även om alla förväntar sig att invandringsfrågan blir central i valrörelsens slutskede, har kampanjen inför valet till folketinget den 18 juni i själva verket kommit att handla mycket mindre om invandring än vad de flesta räknat med.
I stället är det välfärdsfrågorna som engagerar väljarna, berättar partiernas valarbetare i centrala Odense, Danmarks tredjes största stad, där det delas ut broschyrer, bjuds på kaffe och pratas politik. Det handlar både om sjukvården, inte minst väntetiderna, samt nivåerna på socialbidrag och a-kassa.
Bilden bekräftas i opinionsundersökningarna. Invandring är en viktig fråga, men minst lika viktiga är sjukvården och sysselsättningen.
Egentligen är det bara Dansk Folkepartis väljare som entydigt pekar ut invandringen som allra viktigast.
Bakom diskussionen om a-kassan och socialbidragen finns en ambition från de borgerliga partierna som är snarlik tankarna bakom alliansregeringens arbetslinje. Genom reformer som ökar skillnaderna mellan de som har låga inkomster och de som inte arbetar, ska det bli mer lönsamt att ta ett jobb.
Att detta har blivit en viktig valfråga kan vara en förklaring till att det är i princip dött lopp i opinionsmätningarna mellan vad som beskrivs som det röda och det blå blocket.
– För tre veckor sedan skulle jag ha sagt att Thorning var rökt, nu vågar jag inte gissa valutgången, konstaterar statsvetaren Jacob Christensen. Det finns bland många en oro för vad de borgerligas välfärdsreformer skulle kunna innebära och det kan bidra till att den sittande regeringen framstår som det säkrare alternativet.
Samtidigt har invandringsfrågan mer eller mindre neutraliserats. Endast de mindre partierna till vänster – socialliberaler och socialister - driver något annat än krav på en restriktivare politik. Detta trots att företrädare för de största danska företagen under valrörelsen varnat för att den restriktiva invandringspolitiken är ett problem för företagsklimatet.
Socialdemokraternas svar på Venstres utspel om stramare asylpolitik blev en inbjudan till förhandlingsbordet. Trots det fortsätter Dansk Folkeparti att spela en nyckelroll i politiken genom sin position som nödvändig samarbetspartner för en borgerlig regering. Däri ligger en lärdom för alla i svensk politik som tror att den bästa medicinen mot sverigedemokratiskt inflytande är att ta efter partiets politik.
Svend Dahl är fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån