Moderaterna har alltid Vellinge

Om man bor i Vellinge röstar man moderat.

Gästkrönika Svend Dahl2014-04-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Här är friheten större", står det på skylten som markerar kommungränsen mellan Malmö och Vellinge.

När jag en stund senare promenerar längs vattnet i Höllviken tänker jag att det lika gärna hade kunnat stå "här är rut-avdragen vanligare". Det handlar inte bara om Skatteverkets statistik, som visar att Vellinge är en av kommunerna där det görs mest RUT-avdrag. Det handlar snarare om den svåröverträffade mängden reklam för städtjänster som syns på bilar och skyltar längs med vägen.

Om man ska förstå varför 59,1 procent av väljarna i Vellinge röstade på Moderaterna i riksdagsvalet 2010, vilket gör kommunen till partiets starkaste fäste, är det lätt att peka på socioekonomi. Vellinge är en av kommunerna i landet där invånarna har de absolut högsta inkomsterna.

Men stödet för M handlar också om Göran Holm, moderat kommunalråd mellan 1981 och 2010, som i samband med Falsterbo Horse Show varje år brukade inspektera "sin" kommun från hästryggen, och som i en intervju en gång beskrev Vellinge som kommunen där "pilsnern är större" och "luften lättare att andas". Under Holms tid som kommunalråd kom stödet för M att bli en del av den lokala identiteten, menar många i kommunen. Om man bor i Vellinge röstar man moderat. Det är en bild som påminner om Socialdemokraternas ställning i många gamla bruksorter.

Sedan 2010 har marken emellertid skakat under Vellingemoderaterna. Allt fler har börjat tänka på moderat maktfullkomlighet och ställer sig frågan om det kanske finns en fara med att ett parti, och en grupp människor, så totalt tillåts dominera politiken.

Detta har bland annat resulterat i ett lokalt parti, som i princip är moderater i allt utom partibok och maktapparat, och som har det uttalade syftet att göra slut på Moderaternas egna majoritet i kommunfullmäktige.

Om det kommer att påverka resultatet i riksdagsvalet är dock tveksamt. För samtidigt som M tappat väljare i kommunvalet, har man stärkt greppet om Vellinge i riksdagsvalet. Och kanske säger Vellinge mer om partiets väljarbas än vad partiledningen i Stockholm önskar.

När Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, nyligen talade inför en publik med skånska företagare förklarande hon att hon "ogillar högermän". Nya Moderaterna har handlat om att bredda bilden av M. I stället för att vara ett parti för medlemmarna i Ljunghusens och Falsterbos golfklubbar, har partiet lyssnat in sjuksköterskor och tullare i Trelleborg några mil söderut.

Det kan beskrivas som ett sätt att bygga klasskoalitioner. Precis som S byggde sitt maktinnehav på att förena den breda medelklassen med arbetarklassen försöker M skapa en koalition där den breda medelklassen gör gemensam sak med "högermännen".

Om det långsiktigt lyckas återstår att se. Annars kan Kinberg Batra, som också är en lågoddsare när det gäller vem som tar över som partiledare efter Fredrik Reinfeldt, alltid trösta sig med vetskapen om att partiet alltid har Vellinge - där golfgreenerna är grönare, som Göran Holm skulle ha sagt.

Svend Dahl är fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Läs mer om