Av cigaretter blir man ful och fattig

Av Liv Landell Major: När jag pluggade på Handels i Göteborg på 90-talet fick mina två bästisar världens roligaste jobb. De skulle marknadsföra cigaretter på krogen, tillsammans med stans hetaste frisör och hans stajlistpojkvän. Eftersom jag var lite för tjock och inte rökte, fick jag nöja mig med att lyssna på snacket efteråt.

Gästkrönika2013-11-02 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mina vänner berättade om hur de fått små skotskrutiga kjolar, sotade ögon och våfflat hår. De hade sett ut som ett litet fotbollslag, druckit gratis drinkar och haft hysteriskt kul hela natten

Förmodligen misskötte mina kompisar det där med cigarettutdelningen, eller så var tobaksbolagens krav på sitt tjusiga fotfolk betydligt lägre innan rökförbudet på krogen infördes.

I dag sker marknadsföringen diskret, vilket uppmärksammats i ett Kalla Fakta-reportage i TV4: Värdinnor rekryteras via annonser hos självaste Arbetsförmedlingen, och tobaksbolagen är under processen noga med att rökpropagandan beskrivs som information.

Men den glamourösa poängen finns kvar. Värdinnejobbet går ut på att introducera cigaretter när unga människor har garden nere. Cigaretter som markör för det coola, vackra folket återkommer ständigt. Från den vardagliga bilden av de tuffaste niorna i rökrutan till ikonmodellen Kate Moss som röker på väg till sitt nya jobb på brittiska Vogue.

Sådant lär den tunga tobakslobbyn inte direkt deppa över – och vem kan klandra den för att vilja tjäna pengar på sin verksamhet? Nej, det som var verkligt provocerande med Kalla Faktas reportage var den politiska passivitet som fått råda kring tobaksindustrins påtryckningar under lång tid.

Sverige har, enligt den egna delegationens sakkunniga, Margareta Haglund, stretat emot under förhandlingarna om WHO:s tobakskonvention och dess krav på transparens. Förklaringen som ges är att den artikeln i konventionen hamnar i konflikt med de svenska reglerna om partistöd – en oerhört pinsam historia för folkhälsominister Maria Larsson (KD), som i reportaget tycktes uppriktigt perplex när hon fick bilden klar för sig

Med tanke på Maria Larssons höga svansföring i folkhälsofrågor måste man utgå från att hon inom kort kommer att vidta ordentliga åtgärder kring hur tobaksprodukter exponeras och marknadsförs.

Man kan också tänka sig folkhälsofrämjande satsningar i form av moderna motåtgärder riktade direkt till unga människor. Det finns massor att göra via sociala medier, och på den traditionella men mycket effektiva yta som kallas klassrum. Här finns potential för alternativa bilder till den där glammiga krog-imagen

Tillspetsat är det bästa sättet att få unga att fimpa att visa hur ful och fattig cigaretter gör en i längden.

Liv Landell Major är jurist och kulturskribent.

Läs mer om