Den fria rörligheten är viktig men nu hotad

Det är ovärdigt att flyende personer används som slagträ i den prestigekamp som har uppstått inom EU, till följd av de motsättningar som flyktingkrisen blottlagt.

öresundståg.jpg

öresundståg.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Hermans lördag2015-11-28 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite mer än två veckor har nu passerat sedan regeringen införde tillfälliga gränskontroller. I samband med det slutade de rederier som trafikerar mellan exempelvis Sverige och Tyskland att släppa ombord passagerare som saknar giltiga identitetshandlingar.

Tisdagens utspel från regeringen, där ett antal åtgärder föreslogs för att "kraftigt få ner antalet asylsökande", inkluderade en liknande ordning för de tåg och bussar som körs mellan Sverige och Danmark, över Öresundsbron. Regeringens utgångspunkt är att id-kontrollerna ska ske på danska sidan.

För att genomföra detta krävs en lagändring och följaktligen ett riksdagsbeslut, menar Elin Tibell, pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson (S). Till Sydsvenskan säger Tibell vidare att planen är att de nya reglerna ska börja gälla så snart som möjligt, eller "redan inom de närmaste veckorna".

För de många asylsökande som saknar id-handlingar kommer effekten av allt att döma bli att deras möjlighet att ta sig vidare till Sveriges stängs. Frågan är hur man från danskt håll kommer att reagera på detta – genom att införa gränskontroller mot Tyskland? Och hur svarar i så fall Tyskland? Risken för en dominoeffekt är uppenbar.

Det är ovärdigt att flyende personer på detta sätt används som slagträ i den prestigekamp som har uppstått inom EU, till följd av de motsättningar som flyktingkrisen blottlagt. Den svenska regeringen borde ha större integritet än att gå med i spelet.

De humanitära aspekterna är naturligtvis de huvudsakliga i sammanhanget. Men även andra problem följer av hårdare gränskontroll, såsom nu föreslås i Öresundstrafiken. Inte minst ekonomiska.

I en debattartikel i Dagens Industri (26/11) skriver Sydsvenska handelskammarens vd och vice vd, Stephan Müchler och Per Tryding, om just detta under rubriken "Ta bort gränskontrollerna".

Müchler och Tryding konstaterar att pendlingstrafiken måste fungera på ett smidigt sätt i en allt mer sammanvuxen och integrerad Öresundsregion, med över 3,9 miljoner invånare. Det är, menar författarna, viktigt för arbetskraftens rörlighet och därmed tillgången på rätt kompetens för företagen, samt i slutändan tillväxten. De sammanfattar: "… att klyva Nordens största region är inte lösningen."

Deras poäng är viktig och illustrerar varför den fria rörligheten inte bara där utan inom hela EU är så betydelsefull. Ett scenario där denna upphör att fungera utgör ett verkligt ekonomiskt hot, till skillnad från ett EU-gemensamt ansvarstagande för människor på flykt.

Åter till Öresund. Enligt vad Sydsvenskan erfar tittar Skånetrafiken på flera olika alternativ för att kunna genomföra id-kontrollerna – bland annat att alla Sverigeresenärer måste byta till särskilda Sverigetåg i Kastrup. Vidare överväger man att ändra i tidtabellerna, så att det finns "marginaler för utdragna id-kontroller", samt att trafikera bron med färre men längre tåg. Att detta kommer att leda till negativa effekter för pendlare och företag i regionen framstår som ganska uppenbart.

Regeringen har heller inte gett något svar på hur transportörerna sedan förväntas agera om exempelvis en passagerare som saknar id-handlingar vägrar att lämna en buss eller ett tåg. Ska polis tillkallas eller är det upp till personalen att fysiskt avvisa personen?

Det bästa vore om dessa id-kontroller, tillsammans med flertalet av regeringens övriga förslag för att "kraftigt minska antalet asylsökande", förpassades till papperskorgen. Hoppet om att så ska ske är dock litet i ett läge där Moderaterna har varit tydliga med att de vill se än hårdare tag mot flyktingarna.

Läs mer om