Föräldrar och mor/farföräldrar lägger stor möda på att värna om barnens utveckling och hälsa.
En stor del av våra gemensamma resurser i form av skattepengar går till att göra Sverige till ett bra land för barnen, alltifrån barnbidrag till bra skolor. Många lägger ner stor möda för att barn skall få en rik fritid med kultur, lek och idrott. Det pågår ständiga diskussioner om hur barns rättigheter skall genomsyra lagstiftningen och Sverige stod i första ledet för driva igenom FN:s barnkonvention.
Ändå vet vi. Alla barn har det inte så bra som vi skulle önska, och alltför många barn far direkt illa! En del av detta kan vi relatera till att det finns stora skillnader i barnfamiljernas ekonomi liksom i arbetslöshet och trångboddhet. Där ligger stora politiska utmaningarna.
Men jag vill påstå att det därutöver finns en enskild faktor som är boven i dramat: alkoholen. Om inte den fanns skulle inte barnen tvingas tävla om utrymmet i familjen plånbok, om mammas omsorger, om en lugn vrå i hemmet, om pappas kärlek.
Om inte alkoholen fanns skulle så många barn slippa få en klump i magen av oro inför de stundade helgerna – i stället för den förväntan vi vill att baren skall känna när det lackar mot jul. Låt barnen dra det längsta strået!
Ja, tänker du, det är verkligen sorgligt att en del barn skall behöva ha de så. Men det behöver inte vara en familj med svåra missbruksproblem för att julen skall betyda oro och obehag.
Julen innebär ofta en hel del extra drickande i alldeles vanliga familjer. Det hör till den så kallade alkonormen. Barnen märker mer än du tror. Forskningen visar att vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol.
– När mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller morfar luktar konstigt, då står inte julen längre för något tryggt Det är citat från kampanjen Vit Juls hemsida. Du behöver alltså inte dricka för att bli glad och trivsam, barnen vill ha dig som du brukar vara.
Att barn skall ha det bra gäller förstås inte bara svenska barn. Vi vill att barn skall ha det bra överallt. Därför är 'Världens Barn'-insamlingen på hösten en av de mest framgångsrika. Eskilstuna- och Strängnäsborna brukar ligga bra till i givmildhet. Kampen mot fattigdom och kampen för mänskliga rättigheter är grundstenar i utvecklingsarbetet – också för barnen. Därför är de insamlade pengarna främst avsedda för mer långsiktiga insatser, som skolor och häls
Här finns samma stora fiende, alkohol och droger. Barn berövas rätten till utbildning när familjens pengar går till alkohol. En del barn väljer att bo på gatan i stället för att bo hemma i våld och misshandel. Allt fler biståndsgivare inser nu att alkoholen är ett stort hinder för utveckling.
Barns rättigheter skall inte behöva drunkna i alkohol – inte någonstans.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam i nykterhetsrörelsen.