Alla måste inte få motionera

Vem som helst kan när som helst föreslå att en kommun ska göra något.

Övrigt2017-06-07 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla brev med sådana förslag blir offentliga handlingar, tillgängliga för alla, och med möjlighet att sprida och ta upp frågani olika medier.

En del kommuner har infört medborgarförslag, andra inte. Skillnaden är inte rätten att framföra förslag. Vad det gäller är att kunna sätta upp sitt eget ärende på fullmäktiges dagordning.

Detta föreslås nu bli avskaffat i Eskilstuna. Det finns med i texten om budgetramar för 2018 från majoriteten (S, M, C). Bland övriga partier vill åtminstone MP ha kvar den obligatoriska beredningen och fullmäktigebehandlingen av medborgarförslag. Majoritetsläget ser tydligt ut, MP kommer att förlora.

Blir det ett steg bakåt för lokal politisk diskussion och kommunal demokrati? Erfarenheten är snarast att förhoppningarnadå medborgarförslag infördesvar för stora. Möjligheten för var och en att få en fullmäktigebehandling har inte nämnvärt vitaliserat den lokala demokratin. På en del håll används möjligheten mycket sparsamt. I andra kommuner har det blivit ett flöde av förslag, ofta i ganska små frågor, ibland från ett fåtal personer. Därav förslaget från S, M och C i Eskilstuna.

Kärnan är det som heter berednings- och behandlingstvång – en mycket viktig del i svensk parlamentarisk ordning, även i kommuner. Motioner från ledamöter får inte bara läggas åt sidan. De måste utskotts- respektive nämndberedas och tas upp till beslut i riksdagen respektive fullmäktige. En idé med medborgarförslagen var en mer livaktig lokal självstyrelse ifall denna makt över dagordningen spreds till alla. Risken var å andra sidan att ett större antal ärenden från personer som inte försökt bli valda, eller misslyckats med det, skulle belasta kommunens resurser och utlösa krav på inskränkt beredningstvång även för motioner. Det senare skulle försvaga ställningen för den parlamentariska oppositionen – en allvarlig sak.

Majoriteten i Eskilstuna har dragit en mer rimlig slutsats. Om den som vill ha ett förslag behandlat inte kan få en enda fullmäktigeledamot från något parti att motionera är skälen inte alls starka för att fullmäktige ändå ska vara skyldigt att ta upp frågan till debatt och beslut.