Med damfotboll i högsta divisionen har inga kameror alls behövts, annat än pressens och de andra fotbollsvännernas.
Men ska AFC få spela hemma på Tunavallen måste det vara kameraövervakning. Kravet från Svenska Fotbollsförbundet är tyvärr berättigat. En del lag i herrfotbollens högsta division har en svans, som super, bråkar och stör både spelare och övrig publik.
I svansen ingår kringstrykande kriminella och andra huliganer. De bör inte få chansen att leva rövare på läktarna utan kameraövervakning. Matchen ska vara trevlig för publiken. Det sportsliga ska vara i fokus. Det ska vara ett nöje för föräldrar och barn att se allsvensk fotboll tillsammans.
Men att kameraövervaka en läktare kräver tillstånd från Länsstyrelseni Nyköping. Datainspektionen kan dessutom överklaga föratt hålla kameror borta. Seriestarten närmar sig, och som E-Krapporterat har det tagit sin tid med upphandlingen av utrustningen. Det talas hos länsstyrelsenom tre månaders handläggningstid.
Det är helt enkelt inte acceptabelt ifall länsstyrelsen inte kan ta sig samman och få ärendet avgjort inom ett fåtal veckor efter att korrekt ansökan lämnats in. Även på den myndigheten kan de vid behov jobba övertid. I idrotten, där så många gör insatser på besvärliga tider, kan förståelsen inte vara ens mätbar ifalllänsstyrelsen åstadkommer att första hemmamatchen inte kan spelas hemma.
Men varför skalänsstyrelser alls avgöra varsäkerhet och trevnad behöver stärkas med kameraövervakning? Kommunerna företräder lokalbefolkningen, och borde veta bättre var kameror behövs för att invånarna ska känna sig tryggarepå allmän plats.
En fotbollsläktare under matchtid är som ett torg eller järnvägsstation – allt som alla gör görs inför ögonen på andra. Det finns inget privat att skydda mot kameror som inte kan ses även med blotta ögat.
För kameror på exempelvis Tunavallen, med filmer som finns kvar i två månader för polisens behov, borde det inte behövas tillstånd. En anmälan borde räcka, som för ett parkeringshus eller en bankomat. När kameraövervakningslagen sågs över, så sent som 2013, förenklades den. Men inte tillräckligt.