Gärna också det som bekräftar det vi redan tror eller anser.
Fast Ibland får man ändra sig, när man inser att någon annan har rätt. Som när vi i det längsta hoppades – och trodde – att allt tal om klimatförändringar bara var en naturlig variation i väderförhållandena. En del tror det fortfarande, men de flesta har nog vikt sig för alla överväldigande och obekväma fakta om att det är självförvållat.
Nästa steg är att leva som vi lärt – även om det kostar på.
Så var det en gång med tobaksbruket. Visst insåg vi att det knappast var nyttigt, men något allvarlig hälsofara var ju inte bevisad.
I den populära tv-serien 'Barnmorskorna i East End' tog man härom veckan ett stickspår från barnafödandet – och skildrade hur lungcancern bredde ut sig på 60-talet. Men till och med den kedjerökande doktorn avfärdade i förstone sambandet med tobaksrökningen, för att det inte fanns några bevis.
I dag är det nästan overkligt att minnas hur man rökte cigaretter eller pipa praktiskt taget överallt och vad ickerökarna fick finna sig i! Men när väl insikten hade rotat sig så gick det förvånansvärt fort att få rökfria miljöer och färre rökare.
Det finns de som hoppas att alkoholbruket skall gå samma väg bara folk inser hur mycket elände – medicinskt, socialt och brottsligt – som den ställer till med. Jag tror inte att det kan gå varken lika långt eller lika fort, men det händer saker. Nya fakta kring hälsorisker, cancern spökar även här, tycks ha rotat sig. Minskad konsumtion, speciellt bland unga, och en explosion i utbud och försäljning av alkoholfria drycker tyder på det.
Sorgebarnet i sammanhanget är narkotikan. Det är ingen tröst att knarket är ett mindre samhällsproblem än alkoholen. För den som åker dit är det ett minst lika stort elände. Inte på något annan område är kunskapen så dokumenterad och etablerad.
Narkotika är skadligt, farligt och beroendeframkallande. Allt förnuft säger bort, bort – men ändå finns den där.
Nya fenomen dyker upp, om än mer oskyldiga. Min konsumbutik är inte särkilt stor, ändå ger den plats för ett försvarligt sortiment av energidrycker. Jag kollar på nätet och ser att de anses ofarliga i måttliga mängder, även om de kan få dramatiska biverkningar, särskilt tillsammans med alkohol. Folk har tvärdött.
Jag undrar vem som köper? Knappast vi åldringar som verkligen skulle behöva lite extra energi. Gissar på män i sina bästa år som just varit på gymmet för att få energi. Eller kanske de som vaken orkar gå till gymmet eller koka lite kaffe för att få koffein i sig?
Inte vet jag, jag bara undrar. Vem behöver egentligen energidryckerna?
Och vem behöver alkoglassen?
Den lär finnas i sommar också, uppfunnen av något ljushuvud som hittat en lucka i alkohollagstiftningen. En lucka som verkar vara svår att täppa till eftersom regeringen dröjer. Hur svårt kan det vara?
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.