Massmördare dömd efter 22 år

Till sist blev även Ratko Mladic dömd.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det tog 22 år. Han skyddades länge, innan han sattes i häkte i Haag. Nu är han dömd till livstid, av den krigsförbrytardomstol som inrättades när nyhetsrapporteringen spred insikt om hur den etniska rensningen i Bosnien gick till.

Mladic förde befälet i den serbiska massmords- och fördrivningspolitiken i Bosnienkriget. Han dömdes för en lång räcka brott – däribland folkmord vad gällde massakern på flera tusen män och pojkar i Srebrenica 1995. Dessa brott var inga oplanerade förlöpningar, lika lite som nazisternas miljoner mord i Östeuropa.

Folkfördrivningen var själva krigsmålet. Massmorden genomfördes som led i fördrivningen. Mladic hade det militära befälet, men många medhjälpare under sig och en nationalistisk politisk överhet över sig. Radovan Karadzic på den politiska och Ratko Mladic på den militära sidan opererade inte på egen hand. De understöddes och leddes från Belgrad, där Slobodan Milosevics nationalistiska regim styrde.

När domstolen, som de alla tre långt senare dömdes av, kom till var jag – på den tiden i Nerikes Allehanda – skeptisk till om den skulle kunna fungera. Det internationella beslutet var lovvärt, men man kunde, spådde jag, räkna med att de mest brottsbelastade skulle skyddas, i Mladics fall i första hand av den serbiska statsmakten.

Det visade sig senare att domstolen fick möjlighet att rannsaka och döma – och i några fall frikänna – långt fler än väntat. Antalet åtal har så småningom nått upp över 160, mot personer på olika sidor i 90-talets Balkankrig. Rättvisan har haft sin gång, mer än förutsett.

Men ett par saker bör man minnas, även om massmördaren Mladic får skaka galler. Andra som organiserar massmord och folkfördrivning kommer att sitta kvar vid makten, skyddade av sympatiserande stormakt. Assad i Syrien skyddas av Putin. Belgradregimen som skyddade Mladic föll däremot ihop.

De flesta gärningsmännen är och förblir på fri fot. Janine di Giovanni som rapporterat om hemskheterna i både Bosnien och Syrien skrev i New York Times i förrgår att det begicks omkring 50000 våldtäkter som led i krigföringen i Bosnien. De förbrytarna har som regel inte dömts i Haag, och ingen annan stans heller.