Två år hos Luther – sex år i Strängnäs

Programledarna brukar säga att ”På spåret” är ”Sveriges svåraste frågesport”. Men de flesta fredagskvällar brukar det ändå vara en del rätt enkla frågor.

Övrigt2017-01-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I fredags var fyra annars riktigt duktiga tävlande hopplöst rådvilla inför en rak och enkel fråga om Olaus Petri, den främste av huvudpersonerna i reformationen i Sverige – dessutom Strängnäsbo i sex viktiga år. Frågan i tv ställdes dock efter tågresa till Örebro, där han föddes.

Olaus Petri är en de viktigare personerna i hela Sveriges historia. De indirekta verkningarna av det han satte igång har påverkat svenskt tänkande och svensk samhällsordning i århundraden och gör det fortfarande. Sverige skulle inte vara Sverige, men något väldigt annorlunda, utan den lutherska reformationen. Hade historieundervisningen i skolan för en del årtionden sedan varit åtminstone hyfsat bra hade inte fyra annars rätt bildade personer i varierande grad av medelålder alla kunnat totalmissa Olaus Petri.

Han var född i Örebro 1493, Olof Petersson blev Olaus Petri när det gjordes till latin. I 28 år arbetade han i Stockholm, som predikant, författare, skolman, stadens sekreterare och protokollförare i rättegångar – och de sista nio åren fram till att han dog 1552, kyrkoherde i Storkyrkan. Ett par år var han till och med kansler åt kungen, Gustav Vasa. Det höll på att sluta riktigt illa.

Men två helt andra städer – Wittenberg och Strängnäs – formade honom och gav honom skjuts in i en av de mer betydelsefulla karriärer någon gjort i Sverige. Han var två avgörande år i Martin Luthers Wittenberg, just när Luther började föreläsa och predika om reformationens grundtankar. Sedan var han, en begåvad ung man med god utbildning, sex år i Strängnäs. Där började han som nära medarbetare till biskopen Mattias Gregersson, en jurist utbildad i Köln och möjligen i Italien, som hade en märklig bisyssla. I det primitiva senmedeltida Sverige sköttes regeringsmaktens kansli och arkiv av biskopen i Strängnäs.

Chefen trodde han kunde ordna fredligt styre efter Kristian II:s erövringskrig i Sverige, men som andra räknade han fel om den diktatorn, Strängnäsbiskopen var den förste som halshöggs i Stockholms blodbad.

Följande fyra år, när reformationen tog fart på allvar nere i Tyskland, var Olaus Petri skollärare och predikande diakon i Strängnäs domkyrka. Han hade med sig det han lärt av Luther och följde uppenbarligen genom det tryckta ordet den fortsatta utvecklingen. Han predikade om det, övertygade andra – inte minst tillförordnade chefen Laurentius Andrae, senare kungarådgivare och kyrkopolitiker – och hämtades sedan till Stockholm. Där blev Olaus Petri den mest drivande i reformationen och flitig författare i teologi, psalmdiktning, historia och juridik.

Hur blev sådant möjligt? Jo, i Wittenberg hade han varit för högre studier 1516-18, just vid den tid då universitetsläraren Luther fick sina aha-upplevelser om rättfärdiggörelsen genom tron och om Guds nåds avgörande betydelse och människans egna gärningars otillräcklighet. Just de åren föreläste Luther om Romar-, Galater- och Hebreerbreven och hade en disputation mot den medeltida skolastiken och mot Aristoteles filosofi. Och så satte han igång striden mot avlatshandeln.

I år firas detta i 500-årsminnet av reformationen, som växte till en väldig väckelserörelse och samhällsomvandling och även gjorde Sverige till Sverige.

Det var i Strängnäs som inspirationen från Wittenberg tog mark, och därifrån som den till sist omvandlade resten av landet.

Läs mer om