Åke Wredén: I Katrineholm har biogas blivit blåvit

Biogasanläggningen vid Valla gård utanför Katrineholm har förstatligats.

Signerat av Åke Wredén2017-01-11 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finländska statens bolag Gasum tog vid årsskiftet över hela Swedish Biogas International. Dit hör biogasen i Valla – fast inte biogasmacken vid Rosenholm.

Affären ändrar inte produktioneni Valla, metan framställs genom rötning av gödsel och annat biologiskt från jordbruks- och livsmedelssektorn. Men energipolitiskt är Gasum en intressant företeelse . Bolaget är också en barometer som visar tryckförändringen i Finlands förhållande till Ryssland.

Metan är, utsläppt i luften, en skadlig växthusgas, avsevärt värre än koldioxid. Metan levereras som bränsle främst i form av fossilgas. Eldas denna ger den klimathotande fossilutsläpp. Om det däremot blir spill ur pumpstationer, rörledningar och ventiler flerdubblas miljöskadligheten då metan pyser ut i atmosfären.

Metan bildas också vid en del naturlig nedbrytning av biologiskt material, En del kommer från boskap, annat från torvmarker – något som kan tillta allvarligt sätt när tundramarker tinar till följd av fossileldning.

Utvinns metan ur biologiskt material för att sedan eldas eller bli motorbränsle blir i stället klimateffekten markant positiv, särskilt om råvaran annars skulle ha avgett klimatstörande ämnen vid nedbrytning. Gasproduktionen i Valla fick därför ett nästan 30-procentigt investeringsbidrag då den för några år sedan kom till, på den tiden med tre större lantbruksföretag bland ägarna.

En anläggning som i Valla är klockrent miljövänlig vad gäller påverkan på utsläppen, men bara om den är tät. I en lång rad städer, även några i Sörmland, drivs stadsbussar nu med biogas. Men inte ens i städer dit inga fossilgasrör når är gasbussarna så fossilfria som man gärna tror. Bränslet till svenska gasbussar innehöll 26 procent fossilt metan 2015. Det måste ju alltid finnas gas att köra på, även om utbytet i den lokala biogasprocessen svajar.

Mer betydelsefullt är att biogasen kan utnyttjas som trojansk häst av fossilgaslobbyn. Biogasen kan pumpas in som ett litet tillskott i rörledningar som främst transporterar fossilgas. Biogasen har miljönytta i alla fall, men i den politiska marknadsföringen blir biogasen ett svepskäl för att bygga ut fossilgasens rörledningsnät.

Finländska statens Gasum OY är huvudsakligen ett fossilgasföretag. Det har inte bara expanderat med svenska biogasanläggningar, utan också köpt aktiemajoriteten i ett norskt bolag som är specialiserat på att ta i landflytande fossilgas (LNG) som säljs via rörnät.

Men å andra sidan har en stegvis kursomläggning gjorts i Gasum. Dess historia börjar med att Sovjet 1974 knöt upp Finland till sina pipelines för fossilgas. Dåvarande finländska statsoljebolaget Neste och ryska maktinstrumentet Gazprom ägde verksamheten ihop. Men så sent som 2015 såg Finland till att köpa ut Gazprom ur bolaget så att det blev 100 procent finländskt och statligt. Biogasen i Valla är därmed helt Gazpromfri, något att sätta på pluskontot, politiskt sett.

Än mer intressant är att Finland genom att ändra tyngdpunkten hos Gasum minskar sitt beroende av rysk rörlevererad gas, och får mer biogas och mer möjlighet att köpa flytande fossilgas som kommer med tankbåt. Därmed uppstår en affärsrörelse som också blir en tekniskt kompetent ägare av svenska biogasanläggningar, även den utanför Katrineholm.

Läs mer om