Det kan försura samhällsklimatet – till hjälp för dem som vill ha förbittrat missnöje som bräckjärn för att bryta sönder samhällssystemet. Risk för självmål är det också. Ett sådant kan inte minst Magdalena Andersson, numera finansminister, lastas för: Socialdemokraternas 32 000 trainee-tjänster i valrörelsen 2014.
De skulle, hette det, vara ett krafttag mot ungdomsarbetslöshet. Unga som gått ut gymnasiet skulle med statligt stöd anställas på halvtid i bristyrken, och andra halvan av tiden få yrkesutbildning. Uppläggetliknade andra inskolnings- och lärlingsprogram. Men det har inte blivit mycket av det. Efter ett halvår i regering minskades de 32 000 tjänsterna från valrörelsen till 18 290. Av dem skulle 7 000 vara på plats 2016 och 2017 skulle 10 700 uppnås. Sedan blev det 300 i verkligheten. Prognosen för 2017 sänktes till 2 300 – fast målgruppen vidgats kraftigt.
Hur kunde det bli så fel? Från S-tankesmedjan Tiden kom före jul en granskning, gjord av Tora Färnström och Torsten Kjellgren. Den är tänkvärd, även för andra partier, som nu i opposition kan frestas till stora ord.
Man hade huggit till med målet 32 000 tjänster för 20-24-åringar utan att tänka efter hur stort behovet kunde vara. Man hade överskattat ungdomsarbetslösheten och gjort målgruppen för snäv hette det efteråt. Tora Färnström och Torsten Kjellgren är inte imponerade av förklaringen. De skriver att ett parti som aspirerar på att regera borde ha tillräckligt god insyn för att inte hamna så fel.
Det låter sig sägas. Men – vill jag tillägga – så som Socialdemokraterna sköttes i opposition var det upplagt för sådana fel. Stora överdrifter om läget på arbetsmarknaden, rundligt tilltagna mål för antal tjänster – eller för den delen högskoleplatser – och så "vallöfte" om 32 000 trainees, som efter ett tag blev 300 i verkligheten. Kärnan var svartmålning av bland annat arbetsmarknaden.
Sådant underlättar hård kritik mot en regering, men vållar bristande kontakt med verkligheten. 2014 hade Sverige EU:s högsta sysselsättningsgrad, trots att vi gått igenom den ruskiga finans- och exportkrisen några år tidigare. Socialdemokrater, som bordeha vetat bättre, ville taktiskt måla situationen för jobben i svart. För att undvika det goda resultatet i fråga om andelen vuxna i arbete drog de till med ett mål om lägre öppet redovisad arbetslöshet än ett hemmafruland som Österrike. Där döljs reell arbetslöshet i tidig kvinnopensionering.
De överdrev också ungdomars arbetslöshet, som i med internationell statistikmetod blir konstlat hög. (Nära en tredjedel av hela "arbetslösheten" i november bestod av heltidsstuderande!)
Därav de 32 000 platserna. Magdalena Andersson som var utsedd till ordningsman borde hakunnat stoppa felsteget – men vek sig tydligen för taktiknissarna. Dagens oppositionspolitiker borde ta lärdom – inte göra om felstegen!
Detta är ett av många prov på överdrifter som intalar människor att det står sämre till än i verkligheten. Invandrades yrkesarbete, pensionernas utvecklingoch sjukvården – på flera områden målas det upp bilder av elände som är helt eller delvis felaktiga. Ett land som fungerar bättre än nästan alla andra utmålas som krisande och vanskött. Sådant är ingen ofarlig lek.
Inte bara Socialdemokrater, utan även andra borde lära sig läxor av S-felstegen i opposition 2006-14.