Tills nyligen var hon rektor för Mälardalens Högskola i Västerås och Eskilstuna. Det var hon som var rektor hösten 2013.
I det årets omgång i den stora kvalitetskontrollen för universitetsnivån fick Mälardalens Högskola nio av tolv granskade utbildningar underkända, de hade "bristande kvalitet". Resultaten för civilingenjörs- och masterutbildningar i maskinteknik var dock goda. Granskningen gällde kärnverksamheten, de tekniska utbildningarna. Samtliga högre lärosäten kvalitetskontrollerades av utomstående kvalificerade bedömare. Nio underbetyg av tolv möjliga var då en mycket allvarlig varningssignal.
Vad ansåg nuvarande statssekreteraren om det? I intervju här i tidningen medgav hon att bättre handledning behövdes. Men hon deltog också i klagandet över att högskolorna utsattes för denna granskning.
Det har sitt intresse i dag.
Dels är hon nu en inflytelserik makthavare just vad gäller högskolorna.
Dels är nu det som hon och andra besvärade högskolechefer ville på väg att genomföras. Granskningen de inte ville ha tas bort. Tyngdpunkten flyttas till att högskolorna ska granska sig själva. Det sätts stopp för att studenter, väljare och riksdag kunnat se uppställningar över utbildningar inom ett ämne vid samtliga landets högskolor, med färgmarkeringar – grönt, gult och rött – för mycket god, god respektive bristande kvalitet.
Riksdagsman Roger Haddad (L) i Västerås har Mälardalens Högskola i sin hemstad. Förra mandatperioden var han med i Utbildningsutskottet. Nu har han hos Konstitutionsutskottet (KU) bett om granskning av utnämningen av Karin Röding till statssekreterare.
Ingen ointressant fråga. Ska en högskolerektor som verkat för avskaffande av en besvärande kvalitetskontroll, där brister avslöjats i hennes eget revir, lyftas upp till en nyckelposition, hos det statsråd som i regeringen ansvarar just för avvägningen mellan kvalitet och kvantitet i högre utbildning?
Fast att KU är rätt adress kan man ju sätta frågetecken för, som ofta med KU-anmälningar. Regeringens skrivelse om kvalitetsarbetet – som debatteras i kammaren i morgon – blev dessutom klar innan Karin Röding kom tillbaka till kanslihuset, där hon även på Göran Perssons tid var en chefsperson för universitetsfrågor.
Men viktigare är att med Karin Röding som statssekreterare har högskolornas förvaltningschefer, organiserade i något som heter Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), kunnat placera en av sina egna i nyckelrollen närmast under ansvarigt statsråd. Inte bara Karin Röding, utan SUHF som organisation, har agerat för att bli kvitt den besvärande kvalitetsgranskningen som gjorde att betyg på högskolor blev jämförbara och lätt tillgängliga.
Det är till och med så att Karin Röding ville gå ännu längre än den regering hon nu tjänar. I mars 2015 lade hon på Mälardalens högskolas hemsida ut kritik mot att även Universitetskanslersämbetet skulle tillåtas göra granskningar av högskolors kvalitet. Hon och SUHF gick alltså ganska långt i att söka förhindra utomstående granskning.
Vad är nu detta? Det kan ju inte gärna vara i arbetarrörelsens intresse att högskolorna ska kunna skydda sig mot insyn och mot kvalitetskontroll. Socialdemokraterna blir utnyttjade – av ett ämbetsmannaintresse, som vill ha skattepengarna men undvika närgången insyn i hur bra eller dåligt de används.