Jag tillåter mig att tvivla på den förklaringen till händelseutvecklingen med sjukförsäkringen.
Parterna på arbetsmarknaden, först på offentliga sidan och nu även på den privata, har visserligen blivit så skrämda att de satt ihop handlingsprogram för att försöka begränsa sjukfrånvaro och underlätta rehabilitering.
Det regeringsförslag som i går drogs tillbaka var ju ett säkert sätt att försvåra för personer med bräcklig hälsa att få jobb. Det skulle kraftigt ha motverkat att det blir fasta anställningar i stället för tidsbegränsade.
Den nya, eller snarare nygamla, "särskilda sjukförsäkringsavgiften" skulle straffa den arbetsgivare som råkade släppa in någon som blir sjuk en längre tid med ett slags extraskatt på 25 procent av utbetald sjukpenning. Riskerna för arbetsgivare skulle bli stora och svåra att skydda sig emot, annat än genom att låta bli att anställa. Det skulle ofelbart slå mot dem med svagast ställning på arbetsmarknaden.
Annika Strandhäll försökte vrida sig loss från denna regeringslinje genom att spela bollen till parterna och be dem hitta på något bättre. De har också kommit med flera förslag. Själva kan de använda sina avtalsbaserade gemensamma organ och företagshälsovård. Det är seriöst och kan ge resultat, även om begränsningen är given. Mycket ohälsa har inte alls sin grund i arbetslivet. Dessutom har de krav på regeringen, som att utöka satsningen på samverkan om rehabilitering i Finsam. Det är bra, detta arbetssätt behandlades alltför stramt av KD-styret på socialdepartementet.
Men att regeringen skulle ha kört fram ett förslag med så utpräglat negativa sociala följder för att skrämma parterna till handling låter som efterhandskonstruktion.
Spåren leder snarare till finansdepartementet. Inför rådvillheten efter oppositionstidens många misstag har man där fallit tillbaka på ett gammalt misstag, som var i kraft en kort tid 2005-06.
Regeringen har ändrat sig om det olycksaliga straffskatteförslaget. Men att SKL och andra kan lyckas rädda situationen är inte detsamma som att den utgången var planerad från början i en hårdför utpressningstaktik.