På juristkollo i Söderhavet

Den 1 maj blir Stefan Lindskog Högsta Domstolens ordförande. Men först ska han på kollo. I Söderhavet.

Foto: Fotograf saknas!

Signerat av Åke Wredén2016-02-16 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Juristkollo. Fast inte som kollobarn, eller elev. Utan som lärare.

Svenska affärsjurister hör till gräddan av gräddan i detta land, där klyftorna inte alls är så stora som det ofta påstås, men där somliga verkligen är mycket mer jämlika än andra.

Och i Sverige åker man ju på kurs med jobbet. Är det sex timmars studier, eller program, per kursdag (resedagar oräknade), är det avdragbart för arbetsgivaren. En vettig, praktisk regel, för firman som tar ut personal till kursgård, med resa i abonnerad buss.

Men är man mer jämlik än andra går samma regel att tänja till attraktiv, obeskattad löneförmån, eller privat uttag ur advokatfirman. Dessutom kan man få Stefan Lindskog som lärare. Samt en juristprofessor. I mars drar ett gäng affärsjurister till Nya Kaledonien i Söderhavet, med dessa båda rejält kompetenta lärare.

Vad de nog inte tänkte var att tidningen Affärsvärlden skulle skriva om HD-ordförandens extraknäck, och sprida ut var på nätet kursprogram och prislista fanns att läsa.

Så det gavs inblick i hur gräddan av gräddan kan plocka ut obeskattad förmån. Det gavs också påminnelse om sönderfallet i skattesystemet.

Det som var så utbrett före den stora skattereformen 1990-91 brer ut sig igen. Skatten på varje extraförtjänst ligger åter ytterst högt för de flesta nyckelpersonerna i näringslivets ingenjörs- och företagsledningsyrken. Det motverkar att sådana företag etableras och växer i Sverige.

Men somliga i gräddan har genvägar andra inte har. Delägare i större advokatbyråer hade till exempel del i samma privilegium som revisions- och PR-byråer, något Anders Borg såg till att begränsa.

Men man kan ju åka på kollo också. Åtta timmars flygresa söder om Tokyo, på breddgrad som Rio, ligger Nya Kaledonien, fransk koloni upphöjd till turistparadis av läckrare slag. För varje timme studier går det åt 40 minuter i jetplan, över Sibirien och Stilla Havet. Affärsjuristerna erbjuds att ta sina fruar och motsvarande. Sådana kan ju behöva semesterresa.

Juristerna själva behöver dock jobba, 30 timmar under 13 alternativt 22 dagar. Nivån på seminarierna är avancerad. Skadeståndsrätt. Bolagsrätt. Solklart avdragbar utbildning i byrån. 73000 för ensamåkande jurist gör 2300 i timmen. Inte så märkligt, mätt med affärsjuristers timtaxa.

Men dessutom: en hel och flera halva dagar att turista. Minst. För de erbjuds att stanna till för fem dagars högklassig rundtur i Japan för låga 16000 kronor ur den privata plånboken. Även den ensamme juristen får en rostfri slant för dessa studier, med resväg vald med större hänsyn till badvädret än till klotklimatet.

Mer att hämta: Hustrun eller motsvarande kan ta långsemester i Söderhavet och Japan med mycket inklusive, för så där 42000 kronor. Förmånligt med tanke på allt som ingår. Skillnaden upp till marknadspris lär bli skattefri.

Kollo med gräddan är flottare än kollo för andra. Det är nutida samhällskunskap att Högsta Domstolens ordförande – docent, affärsjurist, godsägare, ordförande i Advokatsamfundet, sedan justitieråd – är delaktig när det skrå han länge tillhörde tar del av just dessa gräddprivilegier.

Men viktigare samhällskunskap är behovet av ny skattereform: Lägre skattesatser på bredare bas, där undantag och förmåner som mest går till de välbeställda rensats bort.

Det ska löna sig att arbeta. Inte att ta med frun på kollo.

Läs mer om