Det kan gå så ibland, hos dem som vant sig vid att inte bli granskade.
Det fanns en del oseder centralt i Kommunal: resor, representation, alkohol och sidoverksamheter som krogar.
Men var det typiskt för facket? Eller ens för Kommunal? Nej. På många ställen är resor, representation och alkohol frestelser i tjänsten. Att facket är värst finns det ingen grund för att påstå. Det räcker att säga SCA, det visar vad som kan kan hända när representation går till överdrift i stora företag.
Och apropå konferenser och utbildningar många flygmil bort på semesterorter: Våra läsare har, till skillnad från nästan alla andra tidningars, kunnat läsa om hur ordföranden i Högsta Domstolen togs med på en sådan kurs i Nya Kaledonien. Den var för affärsjurister, ett skrå där delägarna i byråerna har haft tillgång till de mest utsökta skatteprivilegier, som Anders Borg ingrep mot.
Facket Kommunal har de här månaderna granskats hårdare än Högsta Domstolen, i medier utanför Sörmland.
Vanligtvis är det inte så. Avtalsparter och domstolar är maktcentra där journalistisk granskning är sporadisk. Skyddade verkstäder – jämfört med partipolitiken.
Som påpekades i en ledare här på sidan, då det blåste om Kommunal i vintras, finns de specialiserade, kunniga, arbetsmarknadsreportrarna inte kvar. Lönepolitik, avtalsstrategier och lobbyism pågår i förslöande medvetenhet om att journalistisk granskning med kompetens och kvalitet är osannolik.
På något sätt avslöjades ändå en del som pågick i Kommunals bolag. Det var stort buller, medan de flesta missade hur samma förbundsledning vägrat att ansluta sig till en front av förbund i skyddade sektorer som bildats för att köra över IF Metall. I stället prioriterades en riktad insats för undersköterskor. Man nådde framgång genom att gå arbetsgivarna i kommuner och landsting till mötes i annat.
Skickligt jobbat. Men vägrad ansvarsfrihet. Hade de i Kommunal haft mer öppenhet, bättre revision och en nykterhetsanda som torkat ut blöta subkulturer hade det inte behövt gå så illa.
Bästa förebyggande medicinen hjälper inte i alla lägen. Men den är beprövad och svensk. Offentlighetsprincip som huvudregel, sekretess bara som tydligt avgränsade undantag.
Det förbises ofta att denna 250-åriga svenska uppfinning går att flytta över, inte bara till andra stater och kommunala bolag. Ideella, fackliga och internationella organsationer kan använda den.
Exemplet är Svenska Kyrkan. Den har en något anpassad kopia av statliga offentlighetsprincipen. Därför har Ekot i radion, samt Aftonbladet, kunnat plocka fram en handfull exempel på pastorat och befattningshavare som gjort av med pengar på resor och annat. Det kan bara väcka förundran och en del ilska på de allra flesta håll i kyrkan, där sådant beteende är i det närmaste otänkbart.
Det verkar vara med detta som det var med Kommunal: När Agitprop-ekot är i farten framställs säregna undantag så att det kan låta som om de var allmän regel.
Poängen är ändå att Svenska Kyrkans offentlighetsprincip borde vara nyttig som förebild för både facket och många andra organisationer. Bara man tänker igenom vilka undantag med sekretess som är rimliga i den verksamhet det gället.
Mest uppstädning borde offentlighetsprincip kunna åstadkomma i de internationella idrottsinstitutionerna, IOK, FIFA och andra sådana, som får även vanartiga fack och socknar att framstå som de snällaste söndagsskolor.