Staterna i OPEC-kartellen påstår sig ha enats om att skära ned produktionen en del och tror sig ha Ryssland och en del andra med i detta.
Om de lyckas är oklart. Sedan olja börjat utvinnas med den nya "fracking"-metoden i USA finns en ökad konkurrens som håller emot. Brentpriset på råolja trycktes i alla fall upp över 50-dollarsstrecket. Men det är en bra bit kvar till ett pris där Putins statsbudget går ihop och ger underlag för hans fortsatta rustningar. Ännu längre är det kvar till nivåerna på 100-140 dollar under 2007-08 och 2010-14. De åren tillfördes oljestaterna gigantiska belopp, som stärkte en rad diktaturer, rövarmonarkier och korruptionsnästen. Andra länder, både u-länder och västländer, dränerades och skadades i sin ekonomiska och sociala utveckling. Tack vare Sveriges energipolitik som fick bort oljeberoendet i husuppvärmningen och till större delen också i industrin berörs vi främst i trafiken av om oljepriset stiger.
Men saken har två sidor. Den ena är ekonomisk och säkerhetspolitisk. Det är negativt att med överpriser göda länder som är notoriskt slösaktiga och som dessutom ofta är frihetens fiender. Men det är också negativt med för lågt pris på bensin och andra oljeprodukter. Det behöver sättas pris på miljön, för att stimulera ny teknik, uppmuntra sparsamhet och motverka skador på klimat och natur.
Allt detta är välkänt och har varit det länge. Ändå måste det nu konstateras att en mängd länder försummat att använda det utrymme som getts av oljeprisets fall efter 2014. Detta borde ha varit ett tillfälle att höja skatterna på fossilbränslen för att kunna sänka skatterna på arbete, eller för att sanera undergrävda statsfinanser. Tyvärr har det gjorts för lite sådant.
De obotfärdigas förhinder är ibland som cementerade. Som i den förhastade vägran att ens diskutera miljöskatt på flyg. Eller som i taktiken från höger i Norge att utlova en budget med sänkningar för bilister. Av detta kan följa Osloregeringens fall, kanske. Ett sätt för populister att smita från ansvaret, när OPEC:s och Putins överpriser inte längre ger en norsk regering pengar att slösa med.