"Vi måste få ned antalet asylsökande. De här id-kontrollerna är ett sätt att uppnå det."
Justitieminister Morgan Johansson (S) var ovanligt tydlig på onsdagen. Regeringen brukar annars hoppa mellan argumenten när den ska förklara varför de nya, hårdare id-kontrollerna behövs.
EU-reglernas möjlighet att införa inre gränskontroller vid "ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet" syftade ursprungligen på helt andra saker än de hotbilder som regeringen nu tecknar. EU-kommissionen talade om sådant som ett större idrottsevenemang eller en stor politisk sammankomst.
Syftet att få ner antalet asylsökande formuleras dock inte i lagförslaget. En gissning att krav på identitetshandling för att kliva ombord på tåg eller buss leder till att färre söker asyl i Sverige nämns bara som en bland flera konsekvenser. Vari hotet består ges inte någon tydlig förklaring i lagförslaget, trots att propositionen bär detta namn: "Särskilda åtgärder vid allvarliga fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet".
I regeringens information om proppen som presenterades på onsdagen skrivs så följande: "Regeringen har gjort bedömningen att konsekvenserna av det stora antalet människor in i landet (sic!) innebär ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet." Det kopplas till påfrestningar för centrala samhällsfunktioner som "boende, hälso- och sjukvård, skola och social välfärd".
Det är en sorts förklaring men också en som kräver precisering.
Det är nu inte bara en fråga om allmän anständighet. Det är en demokratifråga. Regeringen begär särskilda befogenheter att under lång tid begränsa människors fria rörlighet och ge närmast polisiära befogenheter till privata aktörer. Transportföretag görs till gränsvakter.
Den som läser vidare i avsnittet Konsekvenser i regeringens lagrådsremiss ser då detta avsnitt: "Effekter kommer att uppstå på trafikflöden och därmed försörjning med livsmedel, energi och andra samhällsviktiga varor och tjänster, leveranser i industrin, statens och den kommunala sektorns finanser, Sveriges internationella åtaganden och förutsättningar för myndigheter, domstolar och företag att bedriva sina verksamheter."
Detta syftar på samtliga åtgärder som regeringen hade planerat, alltså även stängning av trafikleder som Öresundsbron, något som tills vidare har övergetts. Men mycket av det som beskrivs kan uppstå även med id-kontroller som fördröjer persontransporter och slår hårt mot ekonomin.
För att rädda Sverige från det som statsråd och andra beskrivit som en hotande systemkollaps vill regeringen alltså driva landet i just den riktningen. Och detta genom att förse sig med en gummiparagraf som aktiveras utan närmare utredning av konsekvenser, utan en ordentlig remissomgång, utan att lyssna på kvalificerade granskare som Lagrådet och Justitiekanslern.
Plötsligt får begreppet systemkollaps ett innehåll. Folkvalda som stiftar lag medan de flackar med blicken och viftar med armarna utgör det största hotet mot vårt politiska system.