Dags för en svensk föräldrabox?

I juni 2013 publicerade brittiska public servicebolaget BBC en artikel med titeln "Why Finnish babies sleep in cardboard boxes" på sin hemsida.

Signerat av Lucas Hermans2015-11-03 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan dess har den blivit BBC:s mest delade nyhet någonsin – i januari 2015 hade texten vidareförmedlats över en miljon gånger, via sociala medier och mejl, och därtill lästs över tio miljoner gånger.

Artikeln handlar alltså om de så kallade mammalådor som den finländska staten erbjuder gravida. Och visst är dessa kartonger, fyllda med de mest grundläggande produkter som man som nybliven förälder behöver, ett intressant fenomen. Redan 1938 infördes mammalådan – först som en behovsprövad förmån till personer med svag ekonomi, men sedan, från 1949, fick alla mödrar rätt till densamma.

Innehållet i boxen har varierat över tid. I årets upplaga hittas bland mycket annat: sparkbyxor i olika storlekar, overaller, mössor och vantar, madrass och lakan samt febertermometer. Själva lådan kan dessutom användas som säng under barnets första månader, därav rubriken på BBC:s artikel. Sammantaget utgör mammalådebidraget såväl ett rent ekonomiskt stöd till blivande föräldrar som en hjälpande hand i planeringen inför nedkomsten.

Låter då inte detta som något som Sverige sent omsider borde ta efter? Vilka invändningar kan möjligtvis finnas?

Tja, en del hävdar säkert att det är bättre att ge kontantbidrag till blivande föräldrar, med motiveringen att dessa är bäst lämpade att avgöra vad familjen i fråga behöver. Ett sådant alternativ erbjuds visserligen också i Finland – i stället för lådan kan man välja 140 euro (cirka 1 300 kronor) i handen. Nästan alla förstföderskor föredrar dock mammalådan, har det visat sig.

Säkerligen finns även de som ser det som problematiskt att staten gynnar vissa företag genom att köpa stora mängder av just deras barnprodukter. Fast inköpen genomförs naturligtvis i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Varje år får de företag som vill ha med sina produkter i mammalådan chansen att komma med anbud. Urvalet görs sedan av det finländska socialförsäkringsinstitutet FPA, baserat på pris och olika typer av kvalitetstester.

Personligen anser jag därför att mammalådan står sig mot eventuell kritik på dessa punkter.

Om allt vill sig väl ska jag och i min sambo i vår få vårt första barn. Nyligen lyckades vi faktiskt lägga vantarna på just en finländsk mammalåda. När vi gick igenom innehållet häpnade jag över hur många användbara saker som lådan rymde och hur mycket den underlättar för oss förvirrade förstagångsföräldrar. Samtidigt undrade jag för mig själv: "Varför finns inte detta i Sverige?"

Läs mer om