Eller kanske inte ljuga, men i alla fall frisera sanningen lite.
Ett typiskt sådant sammanhang är när man går och lunchar med några kollegor och kostvanor kommer på tal. Ofta finner jag då att jag plötsligt harklar mig och kastar fram ett "man borde äta vegetariskt oftare".
Det är i just ordet "oftare" som halvlögnen gömmer sig – det antyder ju att jag redan skulle skippa köttet emellanåt och således bara behöver finkalibrera lite för att få till ett försvarbart intag av födoämnen. Fast faktum är att så gott som alla luncher och middagar jag äter innehåller kött i någon form. Eller i bästa fall fisk. Mer ärligt vore således att säga "jag borde äta vegetariskt ibland". Så varför slingrar jag mig?
Givetvis handlar det om att jag vet hur illa min köttkonsumtion är, ur såväl miljö- som hälsoperspektiv, och att jag skäms över mitt ohämmade glufsande av animaliska proteiner.
Det är trots allt så att rött kött, såsom nöt, gris och lamm, ökar risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som tarmcancer. Värst av allt är processat kött, exempelvis korv, skinka och bacon, vilket bland andra Världshälsoorganisationen WHO har fastslagit.
Svenska Livsmedelsverket menar att man max bör äta 500 gram rött kött i veckan. Det motsvarar ungefär fyra måltider. För personer som håller sig under den gränsen "minskar risken för tjock- och ändtarmscancer", skriver verket på sin hemsida,
Så till miljöproblematiken. Totalt står köttproduktionen för 15 procent av världens växthusgasutsläpp. Största boven i det dramat är nötköttet, på grund av all metangas som idisslande kor avger. Ett kilo nötkött ger utsläpp motsvarande 27 kilo koldioxid.
I ett reportage i söndagens DN presenteras detta på ett pedagogiskt vis. Där konstateras också att sett till köttätande per person och år ligger Sverige på plats 37 i världen.
En av Jordbruksverkets rapporter från 2013 visade vidare att vår köttkonsumtion har ökat med 40 procent sedan 1990-talet. Därtill kan Världsnaturfondens beräkningar om att det skulle krävas närmare fyra jordklot om alla människor skulle ha ett lika stort ekologiskt fotavtryck som svenskar vara värda att minnas.
Alla nyheter om svenskarnas förhållande till kött är dock inte lika dystra. I söndags rapporterade SVT om en ny undersökning som TNS-Sifo har genomfört åt livsmedelskoncernen Axfood. Denna visade visserligen att endast sex procent är vegetarianer på heltid, men också att fler än var tredje uppger att de ofta äter vegetariskt. Dessutom menade 22 procent att de avser äta mindre kött under det kommande året.
Hur det blir med den saken återstår förstås att se. Måhända består de 22 procenten till stor del av personer som jag, som anser att "borde äta vegetariskt oftare", men som aldrig riktigt kommer till skott.
Faktum är dock att vi måste vara beredda ge upp den potentiellt livshotande förmån som det innebär att vara storkonsument av kött. En liten tröst kan vara olika typer av insekter lär vara på kommande som ett mer miljövänligt och nyttigare alternativ till biffen.