Festligt också utan alkohol

På de flesta arbetsplatser skulle nog övriga medarbetare höja ordentligt på ögonbrynen om någon kollega fick för sig att knäcka en starköl till lunchpastan.

Signerat av Lucas Hermans2015-11-24 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men i samband med vissa jobbrelaterade tillställningar ses alkoholkonsumtion ofta som ett naturligt inslag, eller rentav som normen.

I går kom en ny undersökning om just alkohol i jobbsammanhang som organisationen IQ har låtit Sifo genomföra. IQ är alltså ett fristående dotterbolag till Systembolaget, vars syfte är att verka för "en smartare syn på alkohol". I den nu aktuella undersökningen har över 2 000 hel- och deltidsanställda personer svarat på frågorna.

Resultatet är knappast förvånande, men för den skull inte oproblematiskt. Mer än hälften upplever att det ibland, ofta eller alltid finns en förväntan bland arbetskamraterna om att de ska dricka alkohol vid sådant som personalfester, konferenser och julbord. Var femte person har någon gång druckit alkohol, eller mer alkohol än hen tänkt sig, för att "passa in" i jobbrelaterade sammanhang. Nästan sju av tio har varit på tillställningar med jobbet där de upplever att det druckits för mycket alkohol.

Så jättefestligt låter ju detta inte. Frågan är väl egentligen om alkohol över huvud taget tillför något i den här typen av sammanhang. Åtta av tio anser nämligen inte, fortfarande enligt undersökningen från IQ, att alkoholen är viktig för att skapa "teamkänsla".

Nåväl, att alkohol serveras har naturligtvis syften utöver att dryckerna kan fungera som socialt smörjmedel – exempelvis att de kan utgöra en smakupplevelse, en del av en tradition eller understryka att någonting är värt att fira.

Det går dock inte att bortse från den sociala press som drickande ofta medför.

Därför är det också viktigt för alla seriösa arbetsgivare att erbjuda alternativ som sänker trösklarna för att avstå. Alternativ som medför att personer som inte vill dricka fortfarande kan känna sig delaktiga och inte tvingas utmärka sig.

Annorlunda uttryckt: Om det skålas i champagne för resultatet i den senaste kvartalsrapporten duger inte apelsinjuice eller vatten som alternativ. Alkoholfri champagne bör finnas tillgänglig. Samma sak gäller för vin eller öl till en festlig middag.

Att välja bort alkohol ska vara enkelt.

Läs mer om