Det är inte helt utan skadeglädje som jag läser att Isabella Löwengrip, även känd som Blondinbella, nu har fått nog och dumpar Moderaterna. Löwengrip kan helt enkelt inte acceptera M:s nyfunna mål om att möjliggöra för lokala tiggeriförbud samt att göra tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar till regel. "Vad hände med individens frihet?", frågar hon sig på Twitter.
Därmed kan vi även notera att Moderaternas signalpolitik når fram, om än inte till dem partiet hade hoppats meddela sig med. Och att M:s nya, till synes hårdare linje skulle vara frågan om något annat än just signalpolitik är svårt att se.
Beträffande tiggeri går sådant redan att förbjuda på avgränsade platser, om det anses nödvändigt för att upprätthålla ordning och säkerhet. Kommunerna har dock inte stått i kö för att undersöka lagens gränser i syfte att begränsa tiggeriet.
I fallet med tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel skulle Migrationsverkets arbetsbörda öka om förändringen genomfördes, i och med att prövningarna skulle bli fler. Vidare skulle nyanländas drivkrafter till etablering i Sverige försämras.
Ändå väljer M att gå fram med tomma och kontraproduktiva förslag som ovanstående. Syftet är naturligtvis att visa sig stå redo för "tuffare tag", med en förhoppning om att på så vis återfå de väljare som lämnat partiet för Sverigedemokraterna. Men även om den här typen av retorik skulle kunna få en eller annan SD-hoppare att skutta tillbaka igen, stöter den i samma andetag bort många andra. Såsom Isabella Löwengrip.
Löwengrip borde vara en drömväljare för Moderaterna – en ung, superentreprenör som gick med i Moderata ungdomsförbundet redan som 13-åring. Hon är också en av Sveriges mest lästa bloggare och har över 60 000 följare på Twitter. Det ger henne stor informell makt och enorma påverkansmöjligheter.
I en debattartikel i Expressen (19/10) meddelar Löwengrip att hon efter sitt uppbrott med Moderaterna nu överväger att rösta på Centern, som hon upplever som ett mer "medmänskligt parti". Om M:s vurmande för lokala tiggeriförbud och tillfälliga uppehållstillstånd skriver hon: "Moderaterna glömmer bort att det är en hel generation, min generation, som inte ställer sig bakom det här."
Det är måhända att ta i – "unga" är inte någon enhetlig grupp och opinionen är flyktig. Sant är i alla fall att Moderaternas eget ungdomsförbund motsätter sig grepp som dessa. Därtill är det svårt att föreställa sig hur en delvis anpassning till populisternas retorik och förhållningssätt, hos seriösa partier, skulle kunna bidra till att "neutralisera" de enkla och falska lösningarnas ambassadörer. Risken är att dessa bara tjänar på imitationsivern.
Det mesta talar nu också för att Moderaterna långsiktigt kommer att förlora mer på karusellen än vad man förmår ta igen på gungorna.