Det låter kanske inte som någon stämningshöjare under mellandagarna, men ge Sissela Kyle med flera en chans.
För det är inte helt dumt att flytta sig hundra år bakåt i tiden. Inte för att idyllisera – det var verkligen inte bättre förr – utan för att det ofta är genom historien vi får en klarare bild av samtiden. Som att det som framstår som nödvändigt ur den ena synvinkeln är vedervärdigt ur den andra, vilket i sin tur visar på vikten av att lyfta blicken och skildra saker ur olika perspektiv.
Det är exempelvis stor skillnad på att upprätta lagar kring sexhandel beroende på om du vill skydda prostituerade kvinnor eller manliga torskar.
För den som var inriktad på det senare var det självklart att systemet där prostituerade dömdes till straffarbete om de inte inställde sig till läkarundersökningar, som skulle minska risken för kunderna att smittas av sjukdomar, var ofrånkomligt. Det märks tydligt i serien, där riksdagsmän med höga hattar sätter dagordningen.
För den som däremot anser att det viktigaste är att förhindra att människor utnyttjas och utsätts för slavhandel är dagens lagstiftning enda vägens politik. Få tänker tanken att sexköparna skulle ha några rättigheter, bortsett från en rättssäker domstolsprövning.
Den sortens perspektivskiften sker inte över en natt och under mellandagarna skildras hur den lilla människan hamnar i kläm i systemet, hur viktigt det är att några går före och varför det inte alltid räcker att driva på för det som verkar möjligt, utan att det ibland är nödvändigt att ta frågan ett steg längre och stå upp för det som är rätt. Även när det är svårt och oddsen är på fel sida. Även, eller kanske snarare framför allt, när det handlar om människor långt ner på samhällsstegen.
Det gäller för all del inte bara i "Fröken Frimans krig". I går publicerade Dagens Nyheter en intervju med migrationsminister Morgan Johansson (S) om de nyligen påbörjade tvångsavvisningarna av afghaner, som har sin bakgrund i det återvändandeavtal som tecknades mellan Sverige och Afghanistan i höstas. Samma dag skildrade SVT hur Göteborgs räddningsmission larmar om att antalet ungdomar som har fått avslag på sina asylansökningar, framför allt från Afghanistan, ökar ute på gatorna och att många säljer sex för att överleva.
Som utomstående är det omöjligt att avgöra om några av de utsatta borde ha fått stanna. Men oavsett juridiken föredrar uppenbarligen en hel del afghanska pojkar och unga män ett liv på Sveriges bottenskikt framför att lämna landet.
Det är inte samma sak som att Sverige bör införa fri migration. Däremot visar det varför politiska beslut och livet på gatan, precis som på Fröken Frimans tid, behöver lyftas ur flera perspektiv.
Tredje säsongen av Fröken Frimans krig har premiär på juldagen klockan 21.00 i SVT1.