Det handlar inte om att fördriva tiden, utan om att använda den effektivt, och jag behöver bara snegla runt i kupén för att märka att jag är långt ifrån ensam om att jobba på tåget.
Men på måndag är det slut med det. Då försvinner internetuppkopplingen mellan Eskilstuna och Stockholm. Inte av elakhet, utan för att de gråa dubbeldäckarna byts ut mot loktåg, vilket i sin tur beror på att antalet avgångar i Mälardalen ska utökas. Då måste fler tåg upp på banan och sträckan Eskilstuna-Strängnäs-Stockholm drog en nitlott – ett öde den delar med ungefär hälften av all trafik i Mälardalen, enligt SJ:s presstjänst. De nya dubbeldäckarna med wifi, som ska trafikera Svealandsbanan i framtiden, börjar levereras 2019.
Det håller inte. Om Mälardalen ska fungera som en enhetlig arbetsmarknadsregion måste möjligheterna att pendla förbättras, inte försämras.
Därför är de nya avgångarna helt rätt tänkt. Men pendlingsmöjligheter handlar inte bara om hur ofta tågen går och att de går i tid, utan om restiden kan användas som arbetstid eller om den helt och hållet måste dras från fritiden. Och här är tillgång till internet, för att kunna koppla upp sig på jobbets intranät, svara på mejl och läsa in sig på frågor, avgörande för att den enskilda ska kunna jobba på tåget och på så sätt kombinera en heltidstjänst på annan ort med hem och familj.
För alternativet för många är inte att komma hem senare, utan att gå ner i arbetstid eller att söka nytt jobb på hemmaplan. Den som tycker att konsekvensen är oproblematisk har inte insett att Sveriges tillväxt är beroende av rätt person på rätt plats och att så många som möjligt jobbar heltid, vilket förutsätter fungerande arbetspendling.
Därför är det hoppfullt att SJ just nu utreder möjligheten att installera wifi i en del loktåg. Exakt vari problemet består förtäljer inte historien, men enligt presstjänsten är det – med all rätt – en prioriterad fråga.
Internettåg i hela Mälardalen är ett måste för att arbetsmarknadsregionen ska fungera. Det gäller redan på måndag. Inte med start om tre år.