Kompisen var så upprörd att hon hade svårt att hålla rösten i styr.
Hennes 14-årige sons Instagramkonto hade blivit kapat. Kontot hade dött tonårsdöden mer än ett år tidigare och hade legat outnyttjat i internets skrymslen.
Men så hände något. Gayporr hände. Kontot återuppväcktes genom att gaypornografiska bilder laddades upp i 14-åringens namn tillsammans med information om att kontoinnehavaren gillade att delta i sådana aktiviteter som man förväntar sig att finna i gayporr.
Det här var början på familjens bekymmer. Problemet var att sonen inte kom ihåg sitt lösenord, som förmodligen ändå hade ändrats, och inte heller hade kvar kontrollen över det e-postkonto som använts vid skapandet av kontot.
Jag nagelfor Instagrams villkor. Ni vet sådana villkor som vi alla brukar säga att vi har läst och godkänt när vi använder någon ny tjänst som Facebook, Netflix eller Dropbox, trots att vi inte alls har läst dem. Eftersom vi inte hade vare sig lösenordet eller e-postkontot gick det inte att anmäla som hackat, i vart fall hittade inte jag någon sådan möjlighet. Det fanns ingen e-postadress att mejla, inget telefonnummer att ringa. Porren låg kvar.
De stora IT-bolagen skyr direkt kontakt med sina användare. Försök att ringa till Facebook, företaget som fick 100 miljoner av våra skattepengar i present för att lägga en del av sin verksamhet i Luleå, om exempelvis någon kapat ditt konto. Jag blir väldigt imponerad om du når fram. Eller testa att ringa Ask.fm, som är kända för sina problem med mobbning, efter att ditt barn har trakasserats på sidan.
IT-giganterna är ointagliga borgar av information, utan ansikten eller kontaktytor med de användare som genererar deras miljardvinster.
Allt det där är känt sedan tidigare. Men det brände till när jag hörde mammans darriga röst berätta om konsekvenserna för sonen. Och det upprörde juristen i mig. Sonen var och är fortfarande minderårig. Sonen saknar rättshandlingsförmåga, det vill säga makten att ingå bindande avtal. Enligt svensk rätt har föräldrarna rätt att häva, "säga upp", avtal som minderåriga ingått.
Men Instagram ser annorlunda på det. Med hänsyn till en påhittad "lagstiftningen för sekretessfrågor" anser sig Instagram vara "förbjudna" att "ge kontoåtkomst till en person som inte äger kontot.
Alla användare som är 13 år och äldre anses vara behöriga kontoinnehavare och skyddas av denna lagstiftning.
Förutom att detta är konstigt skrivet så hittar Instagram på. I själva verket skaver villkoren mot svensk barnrätt, som skyddar barn från att ingå överenskommelser vars konsekvenser de inte kan överblicka.
Instagram är inte ensamma. Om man läser igenom användarvillkoren för flera av de mest populära internettjänsterna hittar man åtskilliga villkor som inte uppfyller de krav som svensk rätt ställer upp. Det kan man fundera över, nästa gång dessa tjänster används för att utnyttja, mobba eller sexualisera barn. Utan att miljardbolagen lyfter ett finger.
Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.