Resan in i den virtuella verkligheten fortsätter. Det känns nästan som att det dyker upp ett nytt VR-headset varje dag. Allra senast skulle LG göra sin egen variant. Det är dock fortfarande Oculus Rift som är herren på täppan, trots att den inte har släppts officiellt än. Något som däremot har släppts här är Samsungs Gear VR, som drivs av tekniken från Oculus Rift. Gear VR kräver att man har en Samsung Galaxy Note 4 och sätter den i ett litet fack framför ögonen. Sedan agerar den skärm samt driver alla spel och applikationer. Det dök upp en sådan på kontoret häromdagen, så jag tänkte dela med mig lite av mina tankar kring den
Ett litet aber med Oculus Rift är mobiliteten. Den kräver sladdar för ström, bild och datautbyte samt en dator av något slag som driver själva applikationen. Det gör att den inte är något man gärna släpar med sig vart som helst, och något av det bästa med just VR är att man kan transporteras till en annan värld när man sitter och har lite tråkigt. Ett typiskt exempel är en flygplansresa. Det skulle vara fantastiskt att ha tillgång till en Rift på planet, för att komma bort från det trånga sätet för en stund, men det är mer eller mindre omöjligt. Där har Gear VR sin största fördel – mobiliteten. Själva enheten kommer i en rund liten väska och går utan något större problem ned i handbagaget. Sedan behövs inga sladdar eftersom allt drivs av telefonen som sitter framför ögonen. Det är dessutom väldigt enkelt att få igång och man behöver inte strula med olika visningslägen som man kan behöva med Rift:en.
En av de lite mer intressanta användningsområdena för VR är filmvisning. Det finns då två sätt att kolla på film. Antingen genom en virtuell bio, där det känns som att filmen visas på en 500 tum stor duk, eller genom att man själv sätts inne i en 360-film. Du kan alltså titta runt dig och se allt precis som om du vore där. Jag flög runt på Island, cirka 100 meter upp i luften, och när jag tittade ned, fick jag lite flashbacks till skärmflygningen i somras. Tyvärr var filmen inte stereoskopisk (lekmannatermen är 3D-film), vilket jag och kollegorna har diskuterat lite över hur det ska lösas. Det är fortfarande något väldigt nytt det här, så hur man ska gå tillväga med dessa saker och ting, är ännu inte helt klargjort, men den här typen av problemlösning är ju bara rolig.
Samsung har även lanserat en 360-kamera som komplement och det går till och med att strömma filmen i realtid till en Gear VR-enhet. Det betyder att man kan sätta upp denna kamera där man befinner sig för tillfället och mottagaren får se allt som händer med bara några sekunders fördröjning samt kan titta runt som om man vore där. Det är sannerligen spännande tider vi lever i.