Nu är S och M (och C) i Eskilstuna överens om att leta fram en halv miljard kronor för att bygga ut Kjula flygplats.
Detta har varit Socialdemokraternas våta dröm länge. Logistikcentrum är trendigt, flyg är häftigt. Socialdemokraterna har bara inte haft någon partner att leva ut sin fantasi med. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var och är emot. Annat är det med Moderaterna.
Idén blir dock inte bättre för det. Investeringen är för stor och för osäker med hänsyn till konkurrens och efterfrågan.
Det hela utreddes på Eskilstuna kommuns uppdrag av en brittisk konsultfirma för 15 år sedan, till en kostnad av 750 000 kronor i dagens penningvärde. Kundunderlaget för reguljär flygtrafik från Kjula flygplats skulle främst vara invånare i Eskilstuna, Strängnäs och Kungsör och "i betydligt mindre grad" från Flen, Katrineholm och Gnesta, skrev konsulterna.
Förutsättningarna för godstrafik ansågs vara "inte lovande" eftersom Kjula låg i en triangel med tre av landets fyra största fraktflygplatser.
Utvecklingen sedan dess talar knappast till Kjulas fördel. I princip alla de omgivande flygplatserna har ökat i kapacitet och det är lätt att ta sig dit. Från centrala Eskilstuna är Västerås flygplats 45 minuter bort med bil, Skavsta och Örebro flygplats – en timme och en kvart. Till Norrköpings och Bromma flygplatser är det en och en halv timmes resväg och något längre är det till Arlanda.
För privatpersoner blir tåget ett allt mer självklart alternativ om man ska resa bekvämt, snabbt och långt i Sverige. Till Malmö kan man numera ta sig på fyra och en halv timme från Eskilstuna, en restid som kan kortas när Södra stambanan byggs ut.
Små flygplatser är i regel dåliga affärer. Boksluten de tre senaste åren för Skavsta, Västerås och Norrköpings flygplatser visar break even eller betydande förluster. För att locka flygbolag och hålla dem kvar krävs stora offentliga investeringar, rejält sockrade erbjudanden och sedan diverse konkurrenssaboterande verksamhet från kommunen.
Skavsta är ett utmärkt exempel på allt detta.
Den politiska majoriteten i Eskilstuna hoppas att det privata näringslivet ska investera i flygplatsens utbyggnad. Den förhoppningen är inte ny när det kommer till satsningar som ska komma många i kommunen till godo. Så var det när en teknisk gymnasieutbildning skulle dras igång i Eskilstuna – SBT, Sveriges bästa teknikutbildning. Så var det när en konferensanläggning skulle byggas i stan, före Stattbranden. Inget av det blev av på grund av näringslivets ovilja att satsa. Inte heller har kommunens företag sprungit benen av sig för att bidra till bygget av den nya idrottsarenan.
Eskilstunas näringsliv ser inte ut som i exempelvis Västerås. På denna sida av sjön finns inte samma dominans av stora multinationella bolag, och därmed inte samma vilja att agera mecenater eller ta stora risker vid sidan av sin vanliga verksamhet.
Därmed kokar politikernas flygprojekt i Kjula ner till att Eskilstuna kommun måste göra hela jobbet. Industrier och lager ska lockas till området och skattebetalarna ska stå för hela notan. Just det ansåg redan de brittiska konsulterna vara för riskabelt, varför de rekommenderade kommunen att inte göra några investeringar.
Och där lär det landa även denna gång. Kjula flygplats blir aldrig det som kommunledningen hoppas på. Frågan är bara hur mycket av politisk energi och prestige som hinner spenderas fram till dess.