Bra ingenjör ska kunna få svensk lön

Signerat av Åke Wredén

I ett land där världsledande teknikföretag ska bli kvar måste företagsklimatet och skatterna göra att de kan ha sin personal i landet. Det är på sikt den frågan som avgör vad det blir av ABB:s elkraftöverföring, med tusentals anställda i Ludvika.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Skillnaden mellan ägandet från Schweiz, sedan 80-talets fusion ASEA-ABB, och ägande av japanska Hitachi behöver däremot inte vara så stor. Fast klokare blir man inte av floskelspråket när ABB:s ledning motiverar varför de ger upp med de avancerade systemen för att transportera elström.

Detta är fortfarande en av Sveriges främsta tekniska industrier. Det har varit lägre lönsamhet där än för de industrirobotar som är ABB:s andra huvudverksamhet. Sådant borde en långsiktig, industriellt tänkande företagsledning kunna rätta till. Elektricitet minskar inte i betydelse då klimathänsyn framtvingar att fossila bränslen överges. Tvärtom krävs nya tekniska lösningar för de elsystem det ställs nya krav på.

Det verkar vara det som det japanska jättekonglomeratet Hitachi siktar på, och som ABB och dess kortsiktiga ägare inte har företagaranda och tålamod till. I ABB har ”aktivistfonden” Cevian, ledd av Christer Gardell, länge agiterat för att höja aktiens värde genom att lämpa över Ludvika på andra ägare.

Det är Cevians patentlösning, som det även tjatats om med kraven på att ta sönder Volvo och sälja CE i Eskilstuna till en internationell konkurrent. Det är så det går till vid försök till kortsiktiga klipp genom att minska konkurrensen och ge en konkurrent tillfälle att lägga ned valda delar av ett dotterbolag.

Intressant nog är Hitachi dock inte en av de stora konkurrenterna på kraftöverföring. Dessa är däremot Siemens, Mitsubishi och General Electric. Hitachi kliver in som tung ny aktör i något som de tror kan förstärka ett par andra verksamhetsgrenar som de har. Säker går det inte att vara, men det kan finnas skäl att i Ludvika vara lättade över att slippa inte bara Cevian utan även den största svenska ägaren, Investor, där den forna Wallenbergska industriella långsiktigheten spätts ut.

Men industri på toppnivå i Ludvika motverkas om högt kvalificerade ingenjörer och andra specialister inte kan avlönas i Ludvika – eller i Sörmland. I Sverige har det uppstått många sätt för personer med stora inkomster att bli mer lindrigt beskattade. Det infördes kryphål som passade advokater, ägare av privatläkarbolag, reklambolagsägare och pr-byråchefer.

Men mot det slags personer som är löneanställda för att arbeta hårt med att vara tekniskt drivande och utvecklande i högteknologiska industrier slår inte bara den fulla kraften av höga löneskatter utan motsvarande förmåner i socialförsäkringar. Där biter dessutom den högsta nivån av statlig inkomstskatt. Det blir dyrt för en japansk ägare att placera sina nyckelpersoner i Sverige.

Det är tänkvärt att i den frågan gick det faktiskt att få resultat när liberaler regeringsförhandlade med socialdemokrater. Däremot var den omöjlig att rubba under åtta års alliansstyre, och den förbigicks helt i de budgetyrkanden som M och KD fick SD:s stöd för.

Kan näringslivets propagandamakare dra någon slutsats av det? Det finns bättre sätt än högervridning att åstadkomma ett klimat där avancerade företag kan växa mer i Sverige.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagKrönikaLedareskatter
Relaterat