Därför ska LO prata med Jonas Sjöstedt

Signerat av Susanne Nyström

Veckan började bra för Jonas Sjöstedt (V). Han meddelade nöjt att han hade varit på dejt i LO-borgen.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Organisationens ordförande, Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson, sa ingenting. Däremot lät facket alla förstå att det på sin höjd hade handlat om en slät kopp automatkaffe. Att Socialdemokraterna har ingått avtal med Liberalerna och Centerpartiet betyder inte att skilsmässopappren mellan S och LO är undertecknade eller ens att man har tagit en paus, förmedlade LO. Kommunals ordförande, Tobias Baudin, ska snart träffa Annie Lööf (C) igen (Studio Ett, 12/2), och i en intervju med Dagens industri i måndags underströk centerledaren att hon och Stefan Löfven hade många förtroliga samtal när hon var näringsminister och han Metallordförande.

Att vänsterledaren för första gången på 100 år släpptes in i ett av arbetarrörelsens högkvarter finns det alltså ingen anledning att skriva in i historieböckerna, enligt LO, som snarare vill ge bilden av att Sjöstedt råkade ha vägarna förbi, precis som Fredrik Reinfeldt förr om åren.

Här är det dags att sätta stopp. Med tanke på hur mycket som avgörs mellan arbetsmarknadens parter ska LO-företrädarna inte känna att de behöver slå knut på sig själva i bortförklaringar för att de för samtal med politiker, oavsett färg.

När svetten har slutat rinna i LO-borgen bör de därför – men det får inte bli en vana – lyssna på vänsterdebattören Göran Greider, som nyligen föreslog att Thorwaldsson ska ta time out från sin plats i S verkställande utskott (Kommunalarbetaren, 1/2). Dock med skillnaden att uppbrottet bör vara permanent.

I det senaste valet röstade bara 41 procent av LO-medlemmarna på S. Trots det var 100 procent med och betalade för valkampanjen, vilket skiljer LO:s medlemmar från TCO:s och SACO:s. Lägg till att det finns personer som har diskvalificerats från fackliga uppdrag på låg nivå för att de sympatiserat med icke rödgröna partier, trots att cirka 45 procent av LO-rösterna 2018 fördelades ungefär jämnt mellan SD å ena sidan och de fyra borgerliga partierna å andra sidan.

Som bonus skulle ett break mellan S och LO göra att ”Kålle” kan lägga ut bilder i sociala medier, där han likt talmannen skakar hand med både Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson (M), som inte behöver smyga ut ur LO-borgen bakvägen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

LOVänsterpartietInrikespolitikKrönikaLedare
Relaterat