Fler bör sitta i karantän

Signerat av Susanne Nyström

Ministrar ska inte kunna bli lobbyister över en natt. Det är budskapet från civilminister Ardalan Shekarabi (S), som på torsdagen presenterade regeringens förslag om att införa en karenstid på upp till ett år för statsråd och statssekreterare.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Karantänen gäller givetvis inte för alla jobb. Ju färre före detta politiker vi måste försörja med skattepengar desto bättre. Tidsgränsen slår enbart till om en nyinrättad nämnd underkänner ex-politikerns nya uppdrag.

Initiativet är bra. Dels för att det kommer att skapa en öppenhet runt tveksamma övergångar från politik till näringsliv, som förre finansminister Anders Borgs (M) snabba sorti till Kinnevik. Dels för att det kan bidra till ett ökat förtroende för politiker.

För problemet är inte bara att före detta departementsanställda kan läcka hemlig information till näringslivet. Det är ett minst lika stort problem om de, mot löfte om fina positioner efter avslutat uppdrag, lockas att agera med den egna vinningens, i stället för medborgarnas, bästa för ögonen.

Den risken finns dock inte bara på regeringsnivå. En del toppolitiker inom kommuner och landsting förfogar över betydande summor, bland annat vid offentliga upphandlingar, och bör nämndgranskas på liknande sett, både vad gäller nya jobb och extraknäck.

Exempelvis gick Filippa Reinfeldt (M), före detta sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, till vårdjätten Aleris bara några månader efter att hon förlorat valet 2014. I Luleå kombinerar Niklas Nordström (S) förtroendeuppdraget som kommunalråd med att vara avlönad ordförande i Svenskt flyg.

Det är mycket möjligt att rollerna inte har haft någon inverkan på deras politiska uppdrag. Problemet är att vi inte vet.

Däremot vet vi att det finns en aningslöshet i skarven mellan politik och näringsliv, men även i synen på vad statliga chefer kan göra med hemlig information när de checkar in på nästa arbetsplats. Enligt organisationen Transparency Internationals ranking över korruption, som presenterades i veckan, är Sverige, vår självbild till trots, det mesta korrupta landet i Skandinavien, vilket bland annat beror på dilemman just vid offentliga upphandlingar.

Därför räcker det inte att enbart sätta statsråd och statssekreterare under lupp. Även om korruption och egenintresse inte ska överdrivas, är risken likvärdig längs hela den politiska skalan.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

InrikespolitikKrönikaLedarePolitikPolitiker
Relaterat