Folkhälsa är mycket mer än smittskydd

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw

Det finns ett utbrett missnöje bland ”aktivister” på alkohol- och drogområdet kring hur folkhälsan prioriteras, eller inte prioriteras, på myndighets- och regeringsnivå.

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Med aktivister menar jag alla dem som regelbundet följer de här frågorna och vill förbättra det förebyggande arbetet. Det är forskare, folk som arbetar i missbruksvården, politiker i flera färger och många engagerade lekmän i Folkrörelsesverige.

Några av dem tog till orda på DN debatt i somras. Sedan Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet slogs samman för några år sedan anser de att smittskyddet har trängt undan folkhälsan. Smittskyddet är naturligtvis viktigt, säger de, men det är ändå de icke-smittsamma sjukdomarna som svarar för 90 procent av sjukdomsbörda och förtida död i Sverige.

Att ta itu med alkoholens effekter är kanske det bästa exemplet på att förebyggande arbete kan ha stor betydelse för folkhälsan. Alkoholskadorna tycks inte ha ökat de senaste åren och alkoholkonsumtionen går sakta neråt år från år. Även om en aktiv alkoholpolitik och förebyggande arbete har bidragit till detta så går det inte att slå sig till ro.

Det är ju fortfarande inte bra. Och nya rön kommer ständigt. Ta bara sambandet mellan alkohol och cancer – och nu senast effekterna på hjärnan och minnet. Hur många har snappat upp den kunskapen och vem skall sprida den? Om inte Folkhälsomyndigheten?

Ett annat exempel är erfarenhet och forskning kring hur serveringstillstånd och krogarnas öppettider påverkar konsumtion, våld och brottslighet. Hur skall kommunerna få kännedom om de senaste rönen och erfarenheterna från andra håll om vi inte har en nationell myndighet som ger stöd i det lokala arbetet?

Signalerna om en försummad folkhälsa bör tas på allvar av både myndigheter och dess uppdragsgivare, nämligen regeringen.

För övrigt har jag återigen fascinerats av hur gamla nyheter kan dammas av och blåsas upp som sanningar. Nyligen framstod det som klappat och klart att vi får gårdsförsäljning bara vi får en ny regering. Snälla media, den frågan känns väldigt död nu, det räcker inte att spritlobbyn får ett par riksdagsmän att skriva en debattartikel!

Alkohol och graviditet tyck vara en ständigt lika kittlande fråga för nyhetsredaktionerna. Någon påstår att du inte behöver avstå från ett glas vin bara för att du är gravid. Vilken glad nyhet! Alkoholnormen säger nämligen att det är världens största uppoffring att avstå från alkohol i nio månader för sitt barns skull. De allra flesta mammor tycker lyckligtvis inte det.

Till sist dammar jag själv gärna av en nyhet som jag skrivit om förr. MHF satte för några år sedan upp ett par alkobommar i färjehamnar för att hindra berusade förare att köra iland.

Det var ett lyckat försök och MHF har drivit på för att staten skulle ta över. Här kommer utdrag ur ett färskt pressmeddelande: ”Regeringen avsätter 78 miljoner kronor under tre år för att installera helautomatiska nykterhetskontroller i hamnar där lastbilar och andra fordon anländer med färja. Försök med ”alkobommar” visar att de har en preventiv effekt mot rattfylleri”.

Grattis MHF!

Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlkoholKrönikasjukvård och hälsa
Relaterat

Mest delat denna vecka