Håll liv i mittenidén

Signerat av Alex Voronov

Svensk politik hade en möjlighet att bryta ny mark – överge blocksystemet, få bort SD ur maktekvationen och öppna dörren till omfattande och politiskt breda reformer.

Den signerade ledartexten är skriven av en medarbetare på tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Så blir det inte. Åtminstone inte än.

Exakt vad som finns bakom Centerpartiets nej till en överenskommelse med Socialdemokraterna går inte att säga i dagsläget. Detaljerna i partiernas bud och konfliktlinjerna i förhandlingarna är inte kända.

Det ligger alltid nära till hands att misstänka det erfarna maktpartiet Socialdemokraterna för att försöka dribbla bort sina motparter i förhandlingar. Men det är även svårt att acceptera Annie Lööfs (C) argument rakt av.

En uppluckring av arbetsrätten och ytterligare avreglering av hyressättningen är krav som Centern inte har lyckats få igenom ens i borgerligt samarbete.

När det gäller idén om fler undantag i turordningsreglerna finns motståndet inte bara hos LO utan även inom TCO och Saco. Ett bindande löfte från Socialdemokraterna som går emot alla dem, samt överger en socialdemokratisk grundhållning, är extremt mycket begärt.

Annie Lööf återkom på måndagens presskonferens till budskapet att Stefan Löfven uppfyllde Vänsterpartiets kravlista men inte Centerns. Det må vara hur det vill med det, men det går inte att komma ifrån en grundkonflikt:

Vid en överenskommelse mellan S, C, L och MP måste Vänsterpartiet fortfarande trycka på en gul voteringsknapp för att släppa fram en regering Löfven. Men medan Centern skulle sätta sin prägel på regeringspolitiken under fyra år, skulle Vänsterpartiets inflytande bli obefintligt. Dess enda chans att ta sig ur detta med hedern i behåll är åtminstone någon försäkran från Löfven inför statsministeromröstningen. De partier som vill dra honom åt höger måste respektera denna realitet, och förstå risken för S att göra sig sårbart för kritik från vänster.

Det faktum att C styr tillsammans med V i ett 20-tal kommuner, och i inga med SD, visar det orimliga i att jämställa V med SD i termer av samverkan och inflytande.

Förhoppningsvis kan de partier som deltog i förhandlingarna ändå ta med sig något positivt från dem. Fokus låg nu på sakpolitiken, inte på maktspelet. SD trycktes ut till den politiska diskussionens utkant. Och till och med C har medgett en positionsförflyttning i S.

Det är något att bygga vidare på.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaCenterpartietSverigedemokraternaVänsterpartietAnnie Lööf (C) Stefan Löfven (S) Krönika
Relaterat